„Неочаквана“актуализация на iPhone и iPad причинява бъгове в приложенията

0
244
Смартфон
Снимка от Pixabay

Собствениците на iPhone и iPad са предупредени, че в някои приложения може да се наблюдават бъгове, тъй като екипът на „Apple“ е изпратил предизвестие за пускането на глобална актуализация на своите мобилни операционни системи. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук разкри вчера, че iOS 14 и iPadOS 14 ще бъдат актуализирани днес.

Миналата година „Apple“ обяви датата на пускане на актуализацията повече от седмица предварително. Разработчиците на операционните системи се оплакаха, че нямат достатъчно време, за да проверят за грешки, преди да изпратят продуктите си в App Store. Измежду засегнатите са големи имена като компанията „Nintendo“, която предупреди геймърите, че приложението й „Animal Crossing: Pocket Camp“ няма да стартира нормално след актуализацията. Екипът на компанията посъветва потребителите да отложат инсталирането на новите операционни системи за по-късно този месец. „Apple“, от своя страна, отказа коментар.

Изненада за потребителите

Кук определи актуализациите като мащабна версия на операционните системи, която напълно ще промени представата за досегашните преживявания при използването на мобилните устройства. Въпреки това в рамките на минути след изявлението разработчиците започнаха да публикуват в социалните медии свои съобщения, в които обясняват, че времето ги притиска.

Един от водещите членове на общността на разработчиците на операционни системи заяви пред „BBC“, че е „шокиран“ от тази информация. „Apple“ не успя да даде на разработчиците никакво навременно известие или адекватни напътствия за промяната на техните приложения.“, твърди Стив Тротън-Смит. „Определено е възможно някои приложения да не работят както трябва.“, добави той.

Въпреки че разработчиците имат право да тестват своя софтуер, работещ под „бета“ версии на новите операционни системи в продължение на месеци, така наречените окончателни „златни главни версии“ на настоящите системи вече са пуснати. Някои разработчици съобщават за допълнителни проблеми, в опитите си да ускорят функционирането на своите продукти чрез процеса на преглед на приложенията на Apple, докато се стараят да спазят крайния срок.

Въпросната актуализация заплашва да влоши отношенията между „Apple“ и разработчиците на операционни системи. Мнозина в сферата вече се оплакват от намаляване на възнагражденията им с 30%, които компанията удържа от продажбите, както и нейния понякога „непрозрачен“ процес на преглед на продуктите. „Apple“ обаче оправдава своите действия с мотива, че нейните политики осигуряват сигурност на потребителите и позволяват да се инвестира в подкрепа на по-широката употреба на приложенията.

Как да предотвратим инсталирането на версиите iOS 14 и iPadOS 14?

Устройствата на някои потребители са настроени да инсталират автоматично мобилните актуализации на „Apple“. Като цяло това е добра идея, за да се гарантира, че най-новата защита и функции за киберсигурност се добавят автоматично, когато дадено устройство е включено през нощта и свързано с интернет връзка.

Настоящата актуализация обаче е ограничена до „точкови ревизии“, а не до така наречените основни актуализации с „кръгло номериране“, като преминаването от iOS 13.7 към iOS 14. В този случай новият код ще бъде изтеглен във фонов режим на устройства с версии 13.6 и по-нови, но няма да се инсталира, без първо да се изиска изричното разрешение на потребителя, което може да бъде отказано.

Нови функции

Онези потребители, които се осмелят да преминат бързо към актуализацията, ще трябва да свикнат със съществени промени в мобилните операционни системи на „Apple“. Обновените приложения могат автоматично да бъдат подредени в тематични папки, за да улеснят потребителите да намират любимите си услуги. Видеоклиповете и Facetime повикванията на свой  ред могат да се настроят да се показват в малка кутия, вместо да заемат цял екран. Сред новите функции са още:

  • ново приложение за превод
  • нови указания за колоездене в Maps
  • нови функции за персонализиране на подобни на анимационни филми апликации, които могат да се използват като аватари

Собствениците на iPad също получават нови функции за стилуса Pencil, включително автоматично превръщане на ръкописен текст в печатен, както и разпознаването на формата, в която е написан.

Потребителите без съмнение ще оценят съществените промени в системата iOS 14, тъй като с това ще се подобри полезността и производителността на устройствата.“, коментира Саймън Форест, работещ за консултантската компания „Futuresource“. Той добави, че разработчиците също ще се възползват от разширения достъп, който „Apple“ им е предоставил до „невронните двигатели“ на своите процесори, което трябва да направи възможно изпълнението на повече задачи с помощта на изкуствен интелект, вместо да се разчита на дистанционни компютърни сървъри.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments