Немски съдия: Правни действия на ЕС срещу Германия биха разклатили съюза

0
98
Конституционният съд в Карлсруе
Снимка: Wikimedia Commons

Немски конституционен съдия коментира за местен вестник, че правни действия от страна на Европейския съюз спрямо съдебното решение на Конституционния съд на Германия по отношение на Европейската централна банка може да доведе до “отслабване и дори застрашаване” на блока в дългосрочен план, пише „BBC“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в неделя, че са възможни евентуални правни действия от страна на Комисията спрямо съдебното решение на немския съд, което бе взето през изминалата седмица. Немският конституционен съд постави ултиматум на Европейската централна банка да обоснове в тримесечен срок покупката на ценни книжа, като част от антикризисната финансова програма на Европейския съюз, като в противен случай рискува да изгуби членството на Бундесбанката на Германия. 

Немският съдия Петер Хуберт коментира за “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, че “процесуални действия срещу Германия може да доведат до сериозна ескалация, която да въведе страната и други членове на Европейския съюз в сериозен конституционален спор, който би бил особено труден за решаване”.

“В дългосрочен план това би отслабило и дори застрашило Европейския съюз като цяло”, коментира още той, като добавя, че процесуалните действия “далеч не са неизбежни”

Представители на Европейския съюз коментираха в понеделник, че е малко вероятно Европейската комисия да предприеме незабавни правни мерки срещу Германия по отношение на съдебното решение Конституционния съд в Карлсруе. 

Съдът на Европейския съюз, който даде зелена светлина на Европейската централна банка през 2018 за изкупуването на ценни книжа, коментира в петък по отношение решението на немския съд, че само Европейският съд притежава юрисдикцията да отсъди дали европейските органи са нарушили правилата на блока. 

Описвайки решението от Карлсруе като “императивно”, Хуберт коментира, че съдебното заключение е “началото на диалог, в който двете страни се възприемат крайно сериозно и се вслушват внимателно в аргументите си по пътя към постигане на консенсус и разрешаване на проблема”

“Съдът на Европейския съюз от друга страна изглежда, че има по-скоро йерархическа представа за ситуацията, в която диалогът може би не заема толкова централна роля”, добавя още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments