„Некои съображения“ за англичаните при Брекзит без сделка

0
62
Задава се Брекзит без сделка. Снимка: Общомедия
Задава се Брекзит без сделка. Снимка: Общомедия

Днес британският премиер Тереза Мей трябва да попита парламента дали е съгласен за Брекзит без сделка, след като късно снощи в Камарата на общините беше отхвърлен предложеният вариант с договорености. Ако тя чуе „да“, утре ще бъде съдбоносното гласуване.

Въпреки че оптимистите вярват в отлагането на датата, своенравните англичани показаха, че действията им могат да противоречат на всякаква логика – политическа и икономическа. Ако те изберат най-неприятния вариант, жителите на Острова ще изпитат интересни последици.

Безплатният роуминг вече няма да се прилага и британските мобилни оператори сигурно ще въведат допълнителни такси за абонати, които пътуват за Европа, вече намираща се извън нейните граници.

Напълно е възможно от големи европейски летища да не измитат самолети заради изгубени лицензи за курсове до Англия и това ще създаде хаос. Въпреки, че има правила как това да стане ако няма сделка, срокът за него е половин година.

Британците, които ще наемат коли в Европа ще се нуждаят от международна шофьорска книжка, тъй като тяхната няма да важи. Същото ще се отнася и за личните документи за пътуване, чиято валидност ще изтече до 6 месеца след Брекзит.

Почти две трети от използваните във Великобритания лекарства са внос от Европейския съюз. Какъвто и запас да са натрупали фармацевтичните компании, той все някога ще свърши. И тогава търговията с медикаменти ще стане сложна.

Заради бъдещите граници между ЕС и Англия доставките по пазаруването онлайн ще се бавят доста повече от досегашните. Съответно и колетните пратки със сигурност ще поскъпнат и това ще се отрази на купувачите.

Съществуват още доста сериозни последствия, с които британците ще трябва да се справят, ако верни на своята вироглавост и надменен манталитет излязат от Европа без сделка. Но, „Глас народен – глас Божи“, както са казали мъдрите римляни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments