Найден Станев пред Искра.бг: Бракониерите разрушават пазара на черна мида

4
6325
Миди
Миди. Снимка: Pixabay

Найден Станев, управител на „Бляк Сий Шелс“ ООД, един от водещите производители на култивирани миди в България, изрази сериозни опасения относно бракониерския улов на черни миди в Черно море и неговото въздействие върху пазара и здравето на потребителите. В специално интервю пред Искра.бг Станев сподели своето виждане за текущата ситуация и предложи конкретни мерки за подобряване на регулацията и контрола в сектора.

„Забранено е като цяло уловите на тези миди, но Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ имат една точка в закона, която позволява да издават разрешителни за улов на миди“, посочи Станев. Според него тези разрешителни създават погрешно впечатление сред получателите им, че имат право да продават уловените миди, докато в действителност те могат да ги използват само за лична консумация.

Управителят на фирмата подчерта, че бракониерите нямат право да ловят мидите в големи количества, тъй като те трябва да преминават през пречиствателни центрове, които обаче нямат капацитет да се справят с големи обеми.

„Бракониерите нямат право да ловят мидите в такива количества, тъй като трябва да минат през пречиствателни центрове, но тези центрове нямат такъв мащаб, по който да го направят и освен това изследванията на самата мида не се правят“, отбелязва Станев. По думите му от бракониерския улов на миди е имало натравяне на хора и дори смъртни случаи.

„С мидените ферми хората се научиха да ядат миди, имаше пак тралене, но никой не ги искаше“, казва Станев. Той подчерта, че черната мида, дори и да се пречисти, не е годна за човешка консумация, ако не е от мидена ферма.

Станев също така изрази притесненията си относно разрушаването на екосистемите от бракониерски улов и настоя за пълна забрана на улова на дива черна мида, както е практиките в други държави.

„Основният проблем е, че тези миди не трябва да се разрешават да се ловят независимо от това дали ще преминават през пречиствателно съоръжение, тъй като то не може да ги изчисти и те да са годни за човешка консумация“, допълва той. Изрази и своето възмущение от несправедливостта към легалните производители на миди, които инвестират значителни средства в своите бизнеси, докато бракониерите нанасят вреди на пазара.

„Защо трябва да правим инвестиции за милиони, да култивирам миди, да вкарваме много пари и разходи, като и ние можем да отидем с кораба и да тралим?“, риторично попита Станев.

Припомняме ви, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас събра представители на различни заинтересовани страни, включително Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, Регионалната дирекция „Гранична полиция“-Бургас, Басейновата дирекция „Черноморски район“, рибарски сдружения и собственици на мидени ферми. На срещата беше обсъдена законодателната рамка при двучерупчестите мекотели, включително забрани, ограничения и режими в зоните за улов, както и изисквания при издаване на разрешителни за стопански риболов на морски черни миди.

„От бранша с мидените ферми се надяваме срещата да е ползотворна, иначе за първи път се прави подобна инициатива в такъв формат, което е положително, тъй като се обърна внимание върху сектора и най-вече върху незаконния улов на черна мида“, коментира Станев. Той изрази надежда, че стъпка по стъпка ще бъдат предприети мерки за подобряване на ситуацията, тъй като в момента нещата не вървят в положителна посока и най-вече страдат крайните потребители.

Найден Станев посочи сериозните проблеми, свързани с бракониерския улов на черни миди в Черно море. Той подчерта необходимостта от по-строги регулации и съвместни усилия между институциите за защита на пазара и здравето на потребителите. Призовава и за пълна забрана на улова на дива черна мида и настоя за по-голяма справедливост към легалните производители, които инвестират значителни средства в своите бизнеси.

„Надеждата ни е, че с по-ефективни мерки и съвместни усилия, проблемите в сектора ще бъдат разрешени, а потребителите ще могат да се наслаждават на безопасни и качествени миди“, категоричен е Станев.

Разкриха порочна практика за продажба на бракониерска черна мида

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Найден Станев пред Искра.бг: Бракониерите разрушават п… […]

Красс
Красс
21 дни по-рано

Израснал съм във Варна! Изял съм сигурно стотици килограми миди! И сега някой си,направил ферма за миди ми обяснява как само неговите миди са годни за ядене….Смешник! Изобщо не вярвайте на този!

Иван
Иван
21 дни по-рано

Е този изби мидата във фермата си. На море съм на къмпинг или палатка и няма да си набера мида и да я сложа на тенекията а ще отида от този баламурник дето. я „храни“ от него да си купя.я да бяга да чешиш коня по камбаните.

Вивалдо
Вивалдо
21 дни по-рано

„И най вече страда крайния потребител“ това каза Найден Станев който има ферма за черни миди. Да драги страда от това, че продавате мидите безбожно скъпо, и сега искате да направите така, че ние обикновените хора да не можем да си наловим миди а да ги купуваме от вас. Не се наядохте! Боклуци!