Наясно ли е ръководството на БПЦ с действията на Сливенската митрополия в рибарското селище?

1
944
Рибарското селище
Рибарското селище. Снимка: ОЗБГ

Казусът с рибарското селище край Бургас /за някои по-известно като „Ченгене скеле“/ вместо да се разрешава се задълбочава. Оказва се, че проблемите са много повече от привидното. Там има незаконни постройки върху плажната ивица, а отговорните институции продължават да бездействат по тези и други въпроси.

Един от големите проблеми в рибарското селище е свързан с къщата на Радостина Живкова Димитрова. Тя я е закупила от човек на име Васил Василев през 2017 година.

Радостина Димитрова
Радостина Димитрова. Снимка: ОЗБГ

Тогава се е запознала и с хората, които са собственици на бившата школа за подготовка на водолази. На сушата е изтеглен кораб, който е бил преустроен за база и се казва „Виолета“. Благодарение на собствениците на бившата школа там е бил поставен портал – ограда, с който се е ограничавал достъпът до имота за моторни превозни средства, каравани, кемпери и други, защото на мястото постоянно са идвали хора, които са оставали да нощуват с дни и са оставяли след себе си безброй боклуци, извършвали са и незаконна сеч. Всички тези факти Радостина Димитрова описва много подробно в свое писмо, изпратено до Сливенската митрополия и Епархийския съвет, защото тя е собственик на терена.

Корабът "Виолета"
Корабът „Виолета“. Снимка: ОЗБГ

Радостина Димитрова обяснява, че този портал е бил премахнат от представители на общината и полицията и на неговото премахване е присъствал човек на име Димитър Янчев – Брадата, който се представял за представител на Сливенската митрополия. Радостина е изчакала Димитър Янчев, за да разговаря с него. По нейни твърдения тогава той й е казал следното:

„Значи ти си пускала жалби в полицията, горското и по други институции?“ И в този момент, той лично ми обясни, че се явява като „кмет“ на рибарското селище и неговата дума трябва да се чува и изпълнява, тъй като цитирам: „Нали знаеш кой е Бойко Борисов, нали знаеш, че Димитър Николов е негов човек, а аз съм човек на Димитър Николов и когато имаме проблеми си имаме бригада да ги разреши.“ От този момент се почуствах нарочена от него.“

След това катинарът на къщата на Радостина Димитрова е бил разбит, багажът й – изнесен, а тя и 20-годишният й син са били изхвърлени. Успяла е да се нанесе отново благодарение на собствениците на кораба „Виолета“, които стават нейни свидетели.

„Единственото съдействие и защита получих от „Организация за закрила за българските граждани“ /ОЗБГ/ в лицето на Стефан Петров. От тях разбрах, че към момента се води разследване за незаконните постройки на рибарското селище, които се продават и преотдават чрез сдружението на г-н Янчев – „Морски сговор“, пише още в писмото си Радостина Димитрова.

Така от Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ се заемат с казуса. Те също изпращат писмо до Сливенската митрополия. Оттам нататък има пълно „църковно“ мълчание, а проблемите продължават и до ден-днешен. Важно е да се отбележи, че докато казусът с терена на Сливенската митрополия е свързан с частни интереси, то казусите с рибарското селище обхващат различни интереси: частни, общински и държавни

Действията и бездействията на Сливенската митрополия пораждат редица важни въпроси. Част от тях са:

1. С бездействието си Сливенска митрополия улеснява ли незаконосъобразните действия?
2. Сливенска митрополия скрива ли факти относно казуса с кораба и имотите, и чака ли някой друг да й свърши работата, справяйки се с проблемите?
3. Докога ще трупа негативи Сливенска митрополия, за да предприеме адекватни действия срещу това, което се случва?
4. Защо Радостина и ОЗБГ не получават отговор от Сливенска митрополия?
5. БПЦ наясно ли е с това, което се случва в Сливенска митрополия или и тя е част от „играта“?

Последният въпрос, касаещ Българската православна църква и по точно нейното ръководство, е особено важен, защото обществеността трябва да знае дали те са наясно какви са действията и бездействията на Сливенската митрополия в този случай и дали те са дали „зелена светлина“ за тях, или не са наясно какво се случва в техния апетитен имот в рибарското селище.

От ОЗБГ очакват Българската православна църква да извърши проверка по случая и да предприеме всички необходими действия, за да възтържествува правдата и доброто име на църквата да не бъде опетнено, и да бъдат отрязани всички амбиции на частни лица да завземат територия, която не им принадлежи нито по право, нито по морал. Те също така очакват отговорните институции да действат адекватно и да бъде защитен общественият интерес, а не този на определени лица. 

Можете да се запознаете с още подробности около проблемите в рибарското селище ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петьо Николов РИБАР
Петьо Николов РИБАР
1 година по-рано

Ако Сливенска Митрополия ни прекъсне достъпа до параклиса да се обърнем към мюфтията да ни построят Джамия до паметника на Стайнбек. 1000 човека православно селище срещу продаден по вътрешен начин имот от Метрополията!!!!!! Амин!