Най-важното от света през изминалата седмица – слънчево затъмнение и атаки срещу енергийната система на Украйна

0
69
Слънчево затъмнение
Слънчево затъмнение. Снимка: Pixabay

Началото на изминалата седмица беше белязано с едно положително събитие – първо в Западно Мексико в 18:07 часа по Гринуич /21:07 ч. българско време/ в понеделник можеше да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Един след друг потънаха в мрак райони, простиращи се от мексиканския град Масатлан, на брега на Тихия океан, през 15 американски щата до канадската атлантическа провинция Нюфаундленд, предаде „БТА“. Луната скри изцяло Слънцето за до 4 минути и 29 секунди на места.

В района, където можеше да бъде наблюдавано астрономическото явление, живеят 44 милиона души, като още милиони други дойдоха, за да видят редкия феномен. Пълни слънчеви затъмнения може да бъдат наблюдавани на Земята на всеки между 11 до 18 месеца, но не и често в райони, където живеят толкова много хора. За последно в САЩ това астрономическо явление беше през 2017 г., а следващото подобно явление ще бъде през 2045 г.

Папа Франциск
Папа Франциск.
Снимка: Папа Римський Франциск, Facebook

В понеделник Ватиканът обяви операциите за смяна на пола и сурогатното майчинство сериозна заплаха за човешкото достойнство, поставяйки ги наравно с аборта и евтаназията като практики, които нарушават божия план за човешкия живот. Отделът за доктрината на Ватикана издаде „Безкрайно достойнство“ – 20 страници, над които са работили от 5 години. След задълбочен преглед през предходните месеци, той беше одобрен на 25 март от папа Франциск, наредил публикуването му.

В най-очакваната част от документа Ватиканът повтаря отхвърлянето на „джендър теорията“ или идеята, че полът на човек може да се сменя. Твърди се, че Бог е създал мъжа и жената различни от биологична гледна точка и не трябва да се бъркаме в Божия план или човек да се опитва „сам да се прави на Бог“.

Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: ДСНС України, Facebook

Работната седмица започна с отчет на украинския енергиен министър Герман Галушченко, който остро осъди най-голямата атака срещу енергийната система на страната. По думите му през последните седмици 80% от украинските топлоелектрическите и половината от водноелектрическите централи са станали мишена на руски удари.

„Може да се каже, че до 80 на сто от топлоелектроцентралите са били атакувани, както и повече от половината от водноелектроцентралите. И голям брой подстанции на електропреносната система“, заяви министър Галушченко.

Пресслужбата на министерството уточни за АФП, че тецовете са били „повредени“ от тези удари, но не уточни колко големи са щетите.

Същевременно в сряда стана ясно, че руският президент Владимир Путин е казал пред беларуския си колега Александър Лукашенко, че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти.

„За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим“, заявил той, добавяйки, че нападенията са част от целта на Русия за „демилитаризиране“ на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на Киев.

Дете, Украйна.
Украинче. Снимка: Пиксабей

На този фон във вторник наблюдатели на ООН съобщиха, че са регистрирали внезапен ръст на броя на цивилните жертви в Украйна през последния месец на фона на засилените атаки от страна на руските сили. Според данни на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека поне 57 деца са били убити или ранени през март, което е 2 пъти повече от февруари. През март Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна е потвърдила най-малко 604 убити или ранени цивилни в Украйна, което е с 20% повече от тези регистрирани през февруари. Според службата ръстът се дължи предимно на нападенията на руските въоръжени сили, използващи ракети и дронове-камикадзе в Украйна, както и на засилените въздушни бомбардировки в близост до фронтовата линия.

В същия ден, в който бяха разгласени тези данни – на 9 април Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за сигурността в Евразийския регион.

„Възниква задачата за формиране на евразийската сигурност“, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговор с китайския външен министър Ван И в Пекин. Той добави:

„С китайските ни приятели „постигнахме съгласие за започването на диалог с участието на други наши съмишленици по този въпрос.“

Последва реакция на САЩ, които предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна. Високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл заяви, че съхраняването на мира и стабилността в Европа е „най-важната мисия от историческа гледна точка“ за САЩ. Той предупреди, че завоюването на територии от Русия може да „промени баланса на силите в Европа по един откровено неприемлив начин“.

На следващия ден Китай обявиха, че отхвърлят всякаква „критика или натиск“ във връзка с връзките си с Русия.

„Китай и Русия имат право на нормално икономическо и търговско сътрудничество“, каза говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. „Не трябва да има намеса или ограничения в този вид сътрудничество“, допълни тя, като изтъкна, че Пекин „не приема никакви критики или натиск“ в това отношение.

Продължава и извънредното положение в Русия и Казахстан заради наводненията. Властите на двете страни наредиха на повече от 100 000 души да се евакуират, след като бързото топенето на снеговете доведе до повишаване нивата на реки.

Наводнение
Наводнение. Снимка: Скрийншот от видео на Georgi PS, Facebook

Потопът от вода от топящия се сняг заля десетки селища в планината Урал, Сибир и райони на Казахстан в близост до реките Урал и Тобол, чиито нива според местните власти са се повишили с метри за няколко часа до най-високата стойност, които са били регистрирани някога. Нивото на река Урал в Оренбург, град с население около 550 000 души, достигна 9,31 метра, надхвърляйки критичното ниво от 9,30 метра, съобщи областният управител и призова жителите на рисковите райони да се евакуират.

В четвъртък министърът на извънредните ситуации в Москва Александър Куренков замина за засегнатия регион в южната част на Урал, за да инспектира усилията на спасителните служби.

Във вторник беше направен и още един отчет – египетското правителство съобщи, че общо 401 камиона с хуманитарна помощ са влезли от Египет в ивицата Газа през граничния пункт „Рафах“ в понеделник. От началото на конфликта на 7 октомври общо 19 354 камиона са преминали в Газа. Доставени са общо 19 952 тона медицински изделия, 10 435 тона гориво, 123 453 тона храна, 26 692 тона вода, 2023 тона палатки и платнища, 123 оборудвани линейки. През този период от Газа в Египет са влезли 3764 ранени и болни заедно с 6191 придружители. От ивицата са евакуирани 66 759 чуждестранни граждани и хора с двойно гражданство, както и 6330 египтяни, каза още Рашуан.

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши, Снимка: Laura Codruța Kövesi, Facebook

На 9 април ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши заяви пред евродепутатите от комисиите по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че организираната престъпност е най-голямата заплаха за върховенството на закона в ЕС и може да доведе до управление на терора. Тя изтъкна, че от създаването на прокуратурата на Европейския съюз са били предприети 1900 разследвания за предполагаеми щети за над 19 милиарда евро за общия бюджет. По думите й дейността на Европейската прокуратура е показала, че щетите за европейския бюджет от измамите са били много подценявани.

На този фон на следващия ден съдът във Великобритания призна за виновни петима българи, част от организирана престъпна група /ОПГ/, по случай, определен от прокуратурата в страната като най-голямата измама в Англия и Уелс. В ОПГ-то са участвали три жени и двама мъже – всички те от България, които подали хиляди фалшиви молби за помощи към системата за Универсален кредит в рамките на период от 4 години и половина. Всеки един от членовете ѝ по отделно признал пред съд в Лондон, че е откраднал повече от 50 милиона лири. И петимата са пледирали виновен по обвинения в измама и са признали и за престъпления, свързани с пране на пари.

Универсален кредит е основната система за социални помощи във Великобритания и към момента от нея се възползват 5,8 милиона души – както работещи, така и безработни, уточняват от „BBC“. Когато стартира през 2013 г., правителството твърди, че тя е устроена така, че да ограничи възможностите за измами и грешки. С разширяването на обхвата на системата обаче нивата на измама се увеличават и достигат най-високото си ниво през пандемията, когато са разхлабени правилата, които подаващите молби трябва да следват.

Полиция, Германия
Полиция в Германия. Снимка: Wikimedia Commons

На 10 април стана ясно, че има и за заподозрян за палежа преди две седмици в германския град Солинген, при който загинаха четирима български турци. Заподозреният е на 39 години и се твърди, че е бивш наемател в съседна сграда на къщата, която е станала обект на палежа, и е получил предизвестие за напускане поради просрочени плащания на наема.

През изминалата седмица се проведе и деветата среща на върха на Инициативата „Три морета“ в литовската столица Вилнюс, в която участие взе българският президент Румен Радев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments