Най-важното от изминалата седмица – старт на 50-ото Народно събрание, избор на председател и НВО за седмокласниците

0
40
Депутатите полагат клетва
Депутатите полагат клетва. Снимка: Народно събрание

В понеделник държавният глава Румен Радев издаде указ, с който обяви, че свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 09:00 часа на 19 юни. В същия ден ГЕРБ-СДС поканиха част от парламентарно представени партии за разговори като опит за съставяне на редовен кабинет.

Последваха и първите позиции на политическите сили. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ заявиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България. Ръководството на „Възраждане“ пък обяви, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е такова с техен мандат.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов. Снимка: „Възраждане“

На 17 юни се състоя среща с ДПС, които не я коментираха. Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че имат сходство в програмите си.

Във вторник трябваше да се състои среща между ГЕРБ-СДС и „БСП за България“, но тя не се състоя. Ирена Анастасова от ръководството на БСП коментира пред „БТА“ и причината: „Решението на Изпълнителното бюро на БСП е, че на разговори няма да се ходи, защото това е среща за сформиране на правителство с мандата на ГЕРБ, а ние имаме решение, че правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим.“

От „Има такъв народ“ /ИТН/ заявиха, че са чули идеите на ГЕРБ. Тошко Йорданов добави: „Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим, това е първа среща.“ Той добави, че не се говори в момента за кабинет, като ИТН е за експертен такъв. Сачева допълни, че са оставили вратата отворена за продължаване на разговорите по политики. Тя потвърди, че разговори по състав и структура на правителство не са водени.

Николай Марков
Николай Марков. Снимка: Facebook

Седмата политическа сила в 50-ото НС – „Величие“ също не се срещна с преговарящия екип. Предходната седмица лидерът Николай Марков заяви пред „БТА“, че, ако получи покана от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов – тогава ще се отзове. По този повод Сачева потвърди, че са получили писмото от Марков, в което изразява желание да се срещне с Борисов, но такава среща нямало да се състои.

В сряда новоизбраното 50-о НС се събра на първото си заседание. То беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от ИТН. Според Конституцията на първото заседание депутатите трябваше да положат клетва, но имаше прецедент – лидерът на „Величие“ закъсня и не успя. Той беше помолен от квесторите да напусне залата. В крайна сметка Марков се закле като депутат в четвъртък.

В същия ден трябваше да се избере председател и заместник-председатели на парламента. Имаше четири номинации Рая Назарян /ГЕРБ-СДС/, Петър Петров /ПП „Възраждане“/, Силви Кирилов /ИТН/ и проф. Юлиана Матеева /ПП „Величие/. При първия опит в два тура депутатите не успяха да си изберат председател от изброените и заседанието беше отложено за четвъртък, когато в крайна сметка беше подкрепена кандидатурата на Рая Назарян и така тя стана председателят на 50-ото НС.

Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: „Демократична България“

По време на петъчното заседание на НС бяха прекратени предсрочно пълномощията на Христо Иванов като депутат по негово искане. Причината – слабите резултати от изминалия вот.

На 21 юни президентът заяви, че от 24 юни започва консултации с представители на парламентарните групи.

Същевременно на 17 юни започна издаването на лични карти от ново поколение. Смяната не е задължителна, но всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. От МВР уточниха, че с цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Нов образец на лична крата
Нов образец на лична карта. Снимка: МВР

МВР информира и за предимствата, които дава личната карта от ново поколение – отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от Европейския съюз, да преминават през електронните пунктове на граничните контролно-пропускателни пунктове /ГКПП/, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави.

В понеделник служебният здравен министър д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, както и други понижаващи кръвната захар лекарства. Още месец няма да могат да бъдат изнасяни също и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Във вторник от „Български държавни железници“ /БДЖ/ съобщиха, че ще осигурят движението на нов влак от София за Бургас и от Бургас за София през летния сезон, който ще пътува с композиция от изцяло новодоставени вагони. Първият влак ще потегли на 22 юни и ще се движи всеки ден до края на летния сезон.

Новодоставени вагони
Новодоставени вагони. Снимка: „Холдинг БДЖ“ ЕАД

От БДЖ посочиха, че композицията ще бъде съставена от 4 климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака. Той ще изминава разстоянието между столицата и морския град за 5 часа и 55 минути и ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето.

Сряда започна с изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. В сградата на Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариантът на препитването, а именно – Едно. Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Хеликоптерът
Хеликоптерът. Снимка: МТС

В четвъртък екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха /ЦСМПВ/ изпълни първична мисия – транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение. Сигналът е бил получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12:19 часа. Екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова са извършвали тренировъчна мисия на тунел „Железница“. За тези полети медиците са тръгнали напълно оборудвани. Това е позволило хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът е пристигнал на мястото в 12:34 часа. Пациентът е бил 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут. Транспортиран е по въздух до площадката на болница „Света Екатерина“ в тежко състояние, където в 13:05 часа е поет от реанимационен екип на ЦСМП-София и откаран с линейка до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Труп в Бургас
Труп в Бургас. Снимка: Искра.бг

20 юни вечерта Бургас беше разтърсен от тежък криминален случай35-годишен мъж уби с нож приятелката си, а след това се самоуби като скочи от висок етаж на жилищен блок. Престъплението започнало да се разплита със сигнал на телефон 112 от от гражданин, че е намерил момиченце на около 4 години пред църквата „Света Троица“ в парк „Изгрев“. Детето разказало, че родителите му са се скарали и го изоставили. 2 минути по-късно е получен нов сигнал. Друг мъж е съобщил, че зад същата църква лежи жена в безпомощно състояние. Тя е починала на място, като е било установено, че има прободна рана в областта на врата. Свидетели са заявили, че мъжът на убитата я е намушкал с нож и е избягал. В 18:08 часа е постъпил трети сигнал за скочил мъж от блок 10 в жилищен комплекс „Славейков“. Установена е самоличността му – 35-годишен бургазлия, живеещ на семейни начала с убитата жена. По случая е образувано досъдебно производство.

В петък седмокласниците се явиха и на НВО по математика. На изпита се явиха над 59 000 ученици в 1665 училища в страната. Учебното съдържание, включено в изпита, е от изучавания материал от 5 до 7 клас. Изпитът е разделен в две части и включва общо 23 задачи. Максималният брой точки е 100. Резултатите ще бъдат съобщени до 2 юли.

Най-важното от изминалата седмица – резултатите от изборите и оставки на политически лидери

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments