Най-важното от изминалата седмица – резултатите от изборите и оставки на политически лидери

1
73
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

Резултатите от изборите „2 в 1“, политически оставки, изпити, градушки и инциденти – това са само част от събитията, които беляза изминалата седмица.

Началото на работната седмица започна с Централната избирателна комисия /ЦИК/, която публикува междинните резултати от изборите „2 в 1“ – за народни представители и Европейски парламент /ЕП/. Припомняме, че на 9 юни трябваше да изберем 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в ЕП. Това е петият пореден предсрочен парламентарен вот, който съвпадна с евровота. В българската история двата вида избори се проведоха едновременно за пръв път.

Окончателните резултати от изборите за нов парламент бяха обявени във вторник. При обработени 100% протоколи на секционните избирателни комисии /СИК/ в районните избирателни комисии /РИК/ резултатите са:

 • Коалиция ГЕРБ-СДС – 23,54%;
 • ДПС – 14,66%;
 • Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ – 14,44%;
 • ПП „Възраждане“ – 13,98%;
 • Коалиция „БСП за България“ – 7,01%;
 • ПП „Има такъв народ“ – 6,04%;
 • ПП „Величие“ – 4,07%.

Резултатите в страната при 100% обработени протоколи от евроизборите можете да видите – ТУК.

На 13 юни ЦИК прие проект на решение, в което обявява разпределението на мандатите в 50-ото Народно събрание, а именно:

 • Коалиция ГЕРБ-СДС – 68 мандата;
 • ДПС – 47 мандата;
 • Коалиция ПП-ДБ – 39 мандата;
 • ПП „Възраждане“ – 38 мандата;
 • Коалиция „БСП за България“ – 19 мандата;
 • ПП „Има такъв народ“ – 16 мандата;
 • ПП „Величие“ – 13 мандата.

Още в понеделник се проведе заседание на Изпълнителния съвет на „Да, България“, на което са били анализирани изборите и е било взето решението да се приеме оставката на Христо Иванов. Това съобщи самият той по време на брифинг в централата на партията на ул. „Драган Цанков“ в София.

Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: „Да, България“

„Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение“, уточни Иванов.

Престои Националният съвет на партията да организира избора на нов председател. От Клуб „Девети декември – 9XII“ призоваха да се организират честни и равнопоставени избори.

На фона на случващото се в „Да, България“, на 10 юни младежкото обединение в БСП поиска незабавната оставка на председателя на партията Корнелия Нинова. На следващия ден тя обяви, че я подава и свиква Националния съвет на партията. Самата Нинова определи резултатите като „катастрофални“, но и добави, че е ясно, че в ляво няма нищо сериозно освен БСП. А и в парламента БСП е единствената, която представлява лявото, подчерта тя.

„Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън,а ще бъде отворена отвътре. Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката й. Не позволявайте да ви отнемат най-демократичното право на пряк избор на председател! Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!“, написа в отворено писмо впоследствие Корнелия Нинова.

Същевременно в сряда президентът Румен Радев заяви, че отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират, както с предизборните послания, с черния PR, който се e разгърнал активно в тази кампания, и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите. Държавният глава направи коментара си от зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“. Радев обяви, че очаква от партиите да направят един много задълбочен и откровен анализ защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между българите и политически партии.

Първият работен ден започна и с националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература, на което се явиха над 54 000 десетокласници. Изпити се проведоха в 1017 училища, като бяха ангажирани 13 853 квестори. Препитването започна в 11:00 часа заради „изборите 2 в 1“. Тази година то се състоя от 21 задачи, което е с 2 по-малко от миналата година.

Изпит
Изпит. Снимка: ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

В 08:00 часа в сряда се проведе НВО по математика в десети клас. Тестът съдържаше общо 17 задачи – без промяна от миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът трябваше да представи в писмен вид нужните обосновки. Времетраенето и на двата изпита беше по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Във вторник Българският Червен кръст /БЧК/ започва раздаването на храни и хигиенни продукти, които ще достигнат до над 618 000 уязвими български граждани, съобщиха от пресцентъра на организацията. Предоставянето на помощта е в изпълнение на операция „Подкрепа“ по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ на Агенцията за социално подпомагане /АСП/, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

БЧК помощи
Помощи. Снимка: БЧК, Facebook

Пакетите съдържат два вида месни консерви и девет вида хигиенни продукти: тоалетен сапун, шампоан, паста за зъби, четка за зъби, тоалетна хартия, перилен препарат, препарат за под, препарат за съдове и за момичетата на възраст от 15 до 29 години е предвидено предоставянето на дамски превръзки. Продуктите са закупени от АСП. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един артикул от посочените продукти, а тричленните и по-големите семейства – по три артикула.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 308 временни пункта в цялата страна и ще продължи от днес до 31 юли. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис. Подробният график за раздаване на хранителните и хигиенните продукти по програмата е публикуван – ТУК.

В сряда от Националната служба за охрана /НСО/ съобщиха, че двама техни служители са били леко ранени по време на практически занятия на 10 юни. Инцидентът е станал по време на стрелкова подготовка на стрелбищен полигон „Столник“- МВР, а занятията са провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети. Осколки от обвивката на куршуми, след рикошет, нараняват леко двама служители на НСО, става ясно от съобщението. Те са получили повърхностни рани, които са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро, уточняват от НСО.

На 12 юни от пресцентъра на МВР съобщиха, че стартира издаването на лични карти от ново поколение. Смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта от 17 юни. От министерството уточняват, че с цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Нов образец на лична крата
Нов образец на лична крата. Снимка: МВР

МВР информира и за предимствата, които дава личната карта от ново поколение – тя отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от Европейския съюз /ЕС/ да преминават през електронните пунктове на граничните контролно-пропускателни пунктове /ГКПП/, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави.

В четвъртък през много градове в страната премина силна буря, придружена с градушка. В област Велико Търново бедствено положение е обявено за град Лясковец и съседното село Драгижево, в област Стара Загора частично бедствено положение е в сила за градовете Шипка и Казанлък и в селата Хаджидимитрово и Шейново, а в Сливенска област – бедствено положение е в сила за община Нова Загора.

В петък жена е пострадала в Костинброд при инцидент с изтичане и възпламеняване на газ. Тя е с 28% изгаряния и е била приета в противошокова зала на „Пирогов“, съобщиха от болницата. Първоначално раните й са били обработени, а след това е била оставена за лечение в Реанимация. Предстои и операция.

От ОДМВР-София коментираха за „БТА“, че сигналът е постъпил около 09:15 минути. При извършване на ремонтни изкопни работи е била спукана тръба на газопровод на ул. „Обединена“ в града. Вследствие на изтичането на газ се е получило възпламеняване, като от пожара е била засегната фасадата на близка къща. Пострадалата жена е била именно в този имот.

Незабавно на място е изпратен автопатрул, както и екипи на пожарната. Ситуацията е била овладяна, течът на газ е бил спрян, а пожарът е бил изгасен.

Най-важното от изминалата седмица – нови коли за МВР и по-кратки срокове за строежа на детската болница

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments