Най-важното от изминалата седмица – нови коли за МВР и по-кратки срокове за строежа на детската болница

0
65
Автомобили за "Пътна полиция"
Автомобили за "Пътна полиция". Снимка: МВР

През изминалия понеделник стартира кампанията „НЗОК за теб“ за важните неща в системата на здравеопазването и здравното осигуряване. От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ коментират, че целта е ежеседмично да информират хората на достъпен за тях език за правата и задълженията им, както и за дейността си. В кампанията ще се включат експерти и познати лица от малкия и големия екран. Основна цел е да се осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител на лекар или лекар по дентална медицина, сключил договор с районна здравноосигурителна каса.

На този фон председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров призова основните заплати на медиците да бъдат обвързани със средната заплата за страната. Той посочи, че това е и начинът, по който се определят учителските възнаграждения и дава възможност да се предвидят нужните пари.

Лекар
Лекар. Снимка: КНСБ, Архив

„От лекарския съюз държим в Закона за здравното осигуряване да бъде записано, че който иска да работи по договор с НЗОК, трябва да гарантира поне минимални за държавата възнаграждения, но те да не са обвързани с Колективния трудов договор /КТД/, а с „кратно“ на средната за страната заплата, както се образува и на депутатите заплатата (…) Заради желанието на депутатите да гарантират минималния доход през Закона за здравното осигуряване чрез КТД, сме в ситуация, в която чрез КТД съвсем други страни отговарят за това дали ще има такъв договор или не. В тази ситуация е по-добре да има някакъв КТД, за да може да се спазят тези изисквания, които има и към настоящия момент“, посочи той и добави, че от друга страна, ако някой поиска в средата на годината при вече приет бюджет и гласувани цени и обеми да повиши изискванията за минимални възнаграждения, ги поставя в невъзможност.

Във вторник отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ провалиха приемането на доклад по случая с Мартин Божанов. Заради липсата на кворум кадровият орган не успя да проведе заседание, като в дневния ред беше заложено разглеждането на доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Божанов. На заседанието трябваше да бъде гласувано и искането за удължаване на срока на дейността на комисията до 30 септември. Следващ опит да разгледа доклада ще бъде направен през предстоящата седмица. Комисията е решила да покани за изслушване на 19 юни Веселин Денков.

На 4 юни служебният вътрешен министър Калин Стоянов връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, купени с пари от фонда за пътна безопасност към МВР. Поръчани са общо 462 коли, от които 35 са високоскоростни, 200 леки автомобила и 227 високопроходими. По време на церемонията в Главната дирекция „Национална полиция“ министър Стоянов заяви, че автомобилите са предназначени за обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик. Те са „BMW 340i“ комби и са снабдени с постерминали за плащане пътните глоби на място от нарушителите. На въпрос на репортер дали министерството може да си позволи подобни коли, чиято поддръжка не е евтина, Стоянов отвърна, че МВР може да си ги позволи и „следва да работим с такива автомобили“.

Калин Стоянов
Калин Стоянов. Снимка: МВР

Във вторник пациентка в тежко състояние е била транспортирана с хеликоптер от Шумен до Военномедицинска академия в София заради трудности в диагностиката. Това коментира управителят на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Шумен д-р Димитър Костов пред журналисти. По думите му пациентката е над 40 години и след преглед от здравни консултанти е било препоръчано тя да бъде транспортирана до друго лечебно заведение с по-добри диагностични възможности. Според д-р Костов координацията с другите институции е била добра:

„Касае се за пациентка, приета на 26 май по спешност, с неврологична симптоматика. От направените кръвни, клинични и образни изследвания не се откриха никакви патологични отклонения и въпреки провежданото адекватно лечение, симптоматиката се задълбочи, което наложи пациентката да бъде поставена под медикаментозна кома и изкуствена вентилация. Потърсени бяха консултанти от Варна, които препоръчаха пациентката да бъде в лечебно заведение с по-големи диагностични способности. Потърсихме възможности това да се случи по въздух.“

На този фон от здравното министерство съобщиха, че България ще получи следващите 2 медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график, като за това са уведомили от фирмата – производител „Леонардо“ АД /Leonardо S.p.A./ в официално писмо до Министерството на здравеопазването. Вторият хеликоптер трябва да бъде в България до 30 юни. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес доставката на хеликоптера ще се забави. В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лева.

Хеликоптерът
Хеликоптерът. Снимка: МТС

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата, допълниха от пресслужбата.

В сряда изпълнителният директор на „България хели мед сървиз” ЕАД Димчо Добрев коментира в ефира на „БНТ“, че до април 2026 г. България трябва да има пълна система с шест хеликоптера за спешна помощ по въздуха, и още два, които ще пристигнат по договора с производителя „Леонардо“ АД. Той обясни, че 4 от тях ще бъдат снабдени и с лебедка. Първият хеликоптер, съгласно договора, не е оборудван с лебедка, поясни той. По думите му машините ще бъдат разположени в 6 оперативни бази, покриващи страната. Базите са така избрани, че всяка част у нас да се порива поне от 2 хеликоптера, каза Добрев.

На 4 юни столичният кмет Васил Терзиев обяви, че предният ден е получил резултатите от финалния доклад за законосъобразност на 24 обществени поръчки. Проверката е установила, че от 24 обществени поръчки, 23 имат проблем, а 21 са установени като незаконосъобразни. По думите му, освен незаконосъобразност, са констатирани и други проблеми – наличие на ограничителни изисквания, непълно обявление за обществена поръчка, незаконосъобразно изменение на документацията за участие, несъответствие в информацията и в обявлението на останалите документи. Кметът обясни, че ще бъдат спрени всички тези незаконосъобразни обществени поръчки и веднага ще започне работа по нови процедури, свързани с тях. Тези обществени поръчки засягат работа, която е важна за столицата.

Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Васил Терзиев, Фейсбук

Общата стойност на анализираните 24 обществени поръчки е 204 млн. лв., обясни Терзиев, цитиран от „БТА“. Обществените поръчки включват различен тип обекти – инфраструктурни, детски градини, ВиК, избор на надзор и други. Според кмета липсата на конкурентност и равен достъп до тези обществени поръчки води до компрометирано изпълнение, години закъснение и ниско качество на обществените поръчки. Столична община е един от най-големите възложители на обществени поръчки в държавата, посочи кметът и допълни, че за това е важно как се правят те.

През изминалата седмица правителството предприе действия за съкращаване на всички срокове, които могат да се съкратят и са по силите му за процеса по изграждане на Национална детска болница в София. Служебният премиер е категоричен, че не имитират активност, а искат реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен, добави той.

На следващия ден служебният министър на здравеопазването Галя Кондева обяви по време на брифинг, че планът, който са представили, предвижда към май 2028 г. Националната многопрофилна болница за активно лечение на детски заболявания да бъде факт. Заместник министър-председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова добави, че служебният кабинет е одобрил график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София.

Разрушаване на сградата
Разрушаване на сградата. Снимка: Facebook

В четвъртък служебният премиер Димитър Главчев премиер посети гранично контролно-пропускателния пункт /ГКПП/ „Капитан Андреево“, където заяви, че и трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени. Той изтъкна доброто взаимодействие между България, Турция и Гърция по повод работата на тристранния комуникационен център на пункта. От миналата година досега над 70% са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата и това е благодарение на съвместните усилия на три държави, допълни той и каза още, че в турската област Одрин са 90% по-малко.

В петък в Министерски съвет бяха подписани 2 договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор. По време на церемонията Главчев каза, че се поставя началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от нужната газопреносна инфраструктура – лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта.

„Бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект“, изтъкна Главчев, цитиран от „БТА“ и подчерта, че проектът дава възможност на първо място за диверсификация.

Най-важното от изминалата седмица – произшествие с влак, останките на цар Фердинанд I и изпитите на кандидат-водачите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments