„Натура 2000“ с нови две защитени зони в Рила

0
198
Рила. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай
Рила. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай

Правителството прие решение две нови защитени зони в Рила да бъдат установени, пише „БНТ“.

Едната от зоните, които се намират в периферията на Национален парк „Рила“ е защитена зона “Рила буфер” с площ около 380 кв.км и е установена като такава по Директивата за птиците. Другата защитена зона е „Ниска Рила“, която е разположена на около 370 кв.км и е по Директивата за местообитанията. Двете зони се припокриват като територия.

„Решението е резултат на 12-годишна борба на българското общество за опазване на горите и реките на Рила“, заявиха от Коалиция „За да остане природа в България”.

Още през 2007 г. Българско дружество за защита на птиците депозира сигнал за недостатъчност на мрежата от защитени зони за птиците, поради недеклариране на 26 орнитологично важни места за защитени зони от „Натура 2000“.

През 2017 г. Европейската комисия отнесе случая в Европейския съд, който осъди България да обяви защитената зона за птиците.

„С обявяването на зоните се прави голяма крачка напред за запазване на Рила планина, нейните гори и уникален животински свят“, добавиха от Коалиция „За да остане природа в България”.

Със зона „Рила-буфер“ 100% от орнитологично важните места в България са включени в „Натура 2000“, с което страната изпълнява като ангажиментите си по европейската Директива за птиците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments