Националният оперативен план за COVID-19: 19 области вече попадат в Етап 1

0
100
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

19 области на страната вече попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от коронавирусна инфекция, съобщиха от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Съгласно документа със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област.

От 19 юли такива действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от утре, 22 юли, са: Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

В посочените области са въведени следните противоепидемични мерки:

– носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;
– спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;
– хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
– работа от разстояние при възможност;
– провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
– провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От 23 юли противоепидемични мерки ще бъдат въведени и на територията на област Ловеч.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments