Общественик от Царево предотврати спорна сделка на гербаджийски кмет

0
966
Емил Пейчев и Пламен Янев
Емил Пейчев и Пламен Янев. Снимка: Искра.бг
Общественикът Емил Пейчев потърси съдействие от Областния управител на Бургас Пламен Янев за спорна сделка в Община Царево. Благодарение на Янев поредното разпродаване на терени за жълти стотинки е предотвратено. Пейчев написа във Facebook:
 
„С голямо удоволствие съобщавам за поредният успех. Спомняте ли си, че на една от последните сесии на Общинския съвет кметът Лапчев и сие, решиха да продадат 820 дка общински терен с лозя в местността „Вертути“ за около 0,90 ст. на кв/м? Кажи речи по-малко, отколкото струва кв/м балатум. И това при положение, че за 721 дек. от тези 820 дек. има договор за наем за 35 години, срещу когото Общината ще получи 1.5 млн. лева. А нашите търгаши искаха да продадат лозята за 800–900 000 лева.“
 
Точно заради това Емил Пейчев е изпратил възражение до Областна администрация Бургас и резултатът е налице. Той с радост съобщи:
 
„Днес стана ясно, че областният управител Пламен Янев е спрял сделката за тези 721 дек. и една от причините е именно това, че „Община Царево има дългосрочен финансов план за получаване на приходи от недвижимия имот регулярно, като в края на този период – 2049 г., ще остане собственик на имота. Непълната информация относно характеристиките на имота възпрепятства обективната преценка относно най-благоприятния за общината вариант“.“  
 
Припомняме ви, че Областният управител на Бургас Пламен Янев алармира за множество сделки с общинска собственост. Един от скорошните примери е в Община Царево, където местният общински съвет е взел решение за продажба на близо 730 декара общинска земеделска земя в местността „Вергути“. Решението е спряно от Янев с мотива, че на общинските съветници не е предоставена цялата информация за имота
 
Причината за решението му е, че имотът е с начин на трайно ползване „лозе“ и е с аренден договор със срок на действие 35 години. Това обстоятелство не е посочено нито в обстоятелствената част на докладната, нито в проекта на решението, внесено пред Общинския съвет.
 
Липсата на предоставяне на пълна информация нарушава основен принцип от административнопроцесуалния кодекс, категорични са от Областната управа. Оттам посочват, че е задължително административният орган да осигури откритост, довереност и пълнота на информация в административното производство.
 
„Благодарности към Областния управител, заради това че защити обществения интерес“, написа удовлетворен Пейчев в поста си.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments