„Народен събор Пловдив“- среща с българския фолклор

0
108
Народен събор Пловдив 2024
Народен събор Пловдив 2024. Снимка: Община Пловдив

Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България „Народен събор Пловдив“. Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия. От 17 до 19 май пловдивският парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на традициите и спиращите дъха танци.

В народните веселби ще се включат Николай Славеев, оркестър „Млади тракийци“, формация „Наздравица“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Родопа“, „Големите гайди“,  ПостАрт с танцова интерпретация на „Време разделно“, множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други.

Запазената марка на „Пловдивския събор“ са големите хоротеки на открито. Те отново ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си през фестивалните дни.

И това не е всичко! Освен богатата програма на сцените, фестивалът ще предложи много други забавления. Автентични майстори-ковачи ще демонстрират пред гостите тайните на ковашкия занаят. Учители по народни инструменти ще предадат опита си на желаещите да пробват тъпан, гайда, кавал или гъдулка. Ще има и хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти. Посетителите ще се потопят в магията на българския фолклор.

За децата са предвидени грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове и кошара с малки козички, на които могат да се порадват.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще има постоянен видеоконтрол с камери за скорост.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.  

„Народният събор“ се организира с подкрепата на администрацията на Район „Тракия“, Областна дирекция на МВР-Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Общинско предприятие/ОП/ „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“.

Повече подробности ще намерите на страницата на фестивала: ТУК

Лекар от Старозагорско спечели престижна международна награда

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments