Напусна ни актьорът и звукоинженер Джони Пенков

0
50
Джони Пенков
Джони Пенков. Снимка: Илия Баров, Фейсбук
Напусна ни актьорът и звукоинженер Георги, познат като Джони Пенков, съобщават тъжната новина от министерството на културата.

Самородният артист с неповторимо чувство за хумор и сатира на ръба между смешното и тъжното Георги Пенков, известен на публиката си като Джони Пенков, е роден на 27 ноември 1933 г. в София, в семейството на художника Иван Пенков. През 1966 г. завършва „Радиотехника”. Специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор.

От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони Пенков са негова запазена марка и хората го разпознават, дори когато не е на екран.

С имената на Джони Пенков и на Радой Ралин по-старото поколение свързва легендарните сатирични кинопрегледи „Фокус”.

Играе редица запомнящи се поддържащи роли в български филми, сериали и телевизионни програми. Зрителите го помнят и като част от знаменития творчески тандем „Джеки, Джони и Чарли”, заедно с Георги Стоев – Джеки и Христо Илиев – Чарли. Макар да не са дипломирани в областта на кинематографията, тримата – биолог, звукоинженер и политехник, са съответно режисьор, звукорежисьор и сценарист в множество филми, които разглеждат „ползата и вредата от живота”.

Тяхното творчество е сюжет на документалния филм на Николай Бошнаков „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета”, създаден с подкрепата на ИА „Национален филмов център”.

Джони Пенков е носител на множество престижни награди, сред които и орден „Кирил и Методий“ – II степен.
Дълбок поклон!
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments