Напрежение: Китай изпраща военни кораби и самолети в близост до Тайван

0
17
Военен самолет, кораби.
Военен самолет, кораби. Снимка: Pixabay

Днес във водите близо до Тайван са били проведени военни учения с участието на китайски военни кораби и самолети, съобщиха от Министерството на отбраната на острова. Напрежението в региона ескалира, след като председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова по-рано тази седмица.

Министерството информира още, че силите на Китайската народноосвободителна армия (НОА) са преминали средната линия – половината път между острова и континентален Китай, с ход, определен като „силно провокативен акт“. До този момент линията е била неофициална, но до голяма степен спазвана контролна граница между Пекин и Тайпе. Тайванските военни сили са реагирали с остри предупреждения и са привели в бойна готовност своите сили за въздушно патрулиране, военни кораби и брегови ракетни системи.

По-рано днес премиерът на Тайван Су Цън-Чан заяви, че островът олицетворява „свободата и демокрацията„, както и че „злият съсед на прага е демонстрирал сили и самоволно е саботирал един от най-натоварените водни пътища в света чрез военни учения“.

Небето и водите около Тайван се превърнаха във фокусна точка на сблъсък, тъй като Пекин продължава да подклажда напрежението не само с Тайван, но и със съседна Япония, която оповести публично възмущението си срещу Китай, след като стана ясно, че пет снаряда са се приземили в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония. Ракетите са били изстреляни вчера, като някои от тях прелетели над Тайван, докато Пелоси е пътувала към Токио, където днес се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида. Китай и преди е изстрелвал ракети във водите около Тайван, най-вече по време на кризата в района на Тайванския проток през 90-те години на миналия век. Въпреки това прелитането на ракети над острова бележи значителна ескалация на напрежението, а американски високопоставени служители предупреждават, че това вероятно ще се случи отново.

Предвиждахме, че Китай може отново да предприеме подобни стъпки, всъщност съвсем наскоро ви ги описах доста подробно. Очакваме също така тези действия да продължат, а Китай да продължи да реагира остро на събитията през следващите дни„, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, пред репортери в Белия дом вчера, като добави, че американски самолетоносач ще остане в района около Тайван още няколко дни, за да „следи ситуацията„.

По-рано днес Фумио Кишида заяви, че китайските военни учения са „сериозен проблем, засягащ сигурността на Япония и нейния народ“, и призова за незабавно прекратяване на ученията. Той изтъкна, че Япония и САЩ ще работят съвместно за поддържане на стабилността в Тайванския проток.

По време на речта си в Токио, отправена днес, Пелоси обвини Китай, че се опитва да „изолира Тайван„, като посочи за пример изключването на острова от международни групи като Световната здравна организация. Тя допълни, че посещението ѝ в Тайван е било насочено към запазване на статуквото, а не към неговата промяна.

„Те могат да се опитат да попречат на Тайван да посещава или да участва в събития на други места, но няма да изолират Тайван, като ни попречат да пътуваме там.“, коментира Пелоси.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments