НАП ще проверява хотели, осигуряващи персонала си на нереално нисък доход

0
98
Хотели в Банско
Снимката е илюстративна, Wikimedia commons

Четири и петзвездни хотели в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват работниците си на средно 764 лв. месечно. Това е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша. В същата категория хотели във Велинград осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход.

От Национална агенция по приходите (НАП) обявиха, че местата за настаняване в зимните курорти и Велинград ще бъдат подложени на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии. По този начин инспекторите на НАП ще следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала в продължение на няколко седмици. Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

Колко губи всеки, приел да бъде осигуряван на по-ниска от реалната си заплата може да изчисли чрез специално създадения калкулатор от НАП и НОИ на www.zaplatavplik.bg.

„Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, уточни директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков за „Нова телевизия“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments