Нанси Пелоси твърди, че САЩ няма да изоставят Тайван

Същевременно Китай планира военни учения

0
15
Нанси Пелоси
Нанси Пелоси. Снимка: House Speaker Nancy Pelosi, Facebook

По време на историческото си пътуване до Тайван председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че посещението ѝ има за цел да покаже „недвусмислено„, че Съединените щати „няма да изоставят“ демократично управлявания остров. Визитата й беше предизвестена преди няколко дни.

Днес следобед, когато калифорнийската демократка отпътува от острова за Южна Корея, вече бяха налице признаци за нарастване на напрежението, което посещението ѝ в Тайпе оказва върху отношенията на Вашингтон с Пекин, който предупреди, че пътуването ѝ ще има „сериозно въздействие върху политическата основа на отношенията между Китай и САЩ“.

Управляващата в Китай Китайска комунистическа партия разглежда Тайван като част от своята територия, въпреки че никога не го е контролирала изцяло, и отдавна се е зарекла да „обедини“ острова с континенталната част на Китай, ако е необходимо, дори чрез сила.

Похвалата на Пелоси за спазването на ангажимента на острова към принципите на демокрацията беше възприета като значителна проява на подкрепа за Тайпе, която беше засвидетелствана само няколко часа след като Китай заплаши да отвърне на нейното присъствие със серия от военни учения, които тайванското министерство на отбраната оприличава на „морска и въздушна блокада„. Пекин неколкократно предупреди и за други тежки последици, ако пътуването се осъществи, като дори предупреди президента на САЩ Джо Байдън, че тези, които „си играят с огъня“, ще „загинат“ от него. Въпреки този натиск от страна на Пекин и предположението на самия Байдън, че американските военни сили смятат, че пътуването „не е добра идея„, Пелоси не се разубеди в намерението си да отлети за острова заедно с делегация на Конгреса вчера вечерта и да се срещне с местните високопоставени служители.

Гордеем се с нашето трайно приятелство. Сега повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение и това е посланието, което ние носим днес„,заяви Пелоси по време на свое обръщение към тайванския президент Цай Инг-Уен в президентската канцелария в Тайпе на сутринта след пристигането си.

Реакцията на Китай

Пелоси пристигна успешно в Тайпе, където бе посрещната много топло – най-високата сграда в града, Тайпе 101, бе осветена с приветствено послание, а пред хотела, в който е планирано да отседне, бяха събрани много поддръжници. Въпреки това събитието предизвика и недоволството на няколко протестиращи. На видео се вижда как някои местни жители крещят: „Пелоси, махай се„, като държат лозунги с надпис „Тайван не иска война“.

Президентът на Тайван благодари сърдечно на Пелоси за посещението, похвали дългогодишния ѝ ангажимент към демокрацията и правата на човека и ѝ връчи най-високото гражданско отличие на Тайван.

В рамките на няколко минути след пристигането на Пелоси в Тайпе представители на Китай заявиха, че незабавно ще бъде предприета поредица от съвместни военни операции около острова, включително използване на боеприпаси с голям обсег в Тайванския проток, който разделя острова от континентален Китай. В отговор на това тайванското министерство на отбраната определи военните учения като „ирационални“ и равносилни на „блокада„.

В изявлението се казва още, че планираните учения ще нарушат териториалните води на Тайван, ще застрашат международен воден път, ще поставят под въпрос международния ред, ще подкопаят статуквото между двете страни и ще застрашат регионалната сигурност. Според данни на тайванското министерство на отбраната вчера 21 китайски военни самолети са навлезли в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван. Инвазията е била извършена от 10 изтребителя J-16, осем изтребителя J-11, един самолет за радиоелектронна борба Y-9, един самолет за радиоелектронно разузнаване Y-8, както и един самолет за ранно предупреждение и контрол KJ-500, разкриха още от министерството.

По-рано днес, докато Пелоси обсъждаше редица въпроси с тайванските лидери, стана ясно, че Китай е спрял вноса на цитрусови плодове и някои рибни продукти от Тайван, както и износа на пясък за острова. Китайските митнически служби обявиха, че спирането на вноса на цитрусови плодове е в резултат на „борба с вредителите“ и „прекомерното наличие на пестициди„, а за спирането на вноса на морски дарове изтъкнаха, че причината е „превенция срещу COVID-19″. Въпреки това прави впечатление, че и при предишни забрани за внос и износ на някои тайвански продукти, периодът често е съвпадал с ескалация на напрежението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments