Наказателен съдия удължи забраната за публични изяви Тръмп след негови клеветнически публикации

0
25
Доналд Тръмп. Снимка: Общомедия
Доналд Тръмп. Снимка: Общомедия

Съдията в наказателния процес срещу Доналд Тръмп от 15 април обяви, че на семейството му продължава да бъде забранено да се изказва публично, разширявайки заповедта за заглушаване на бившия президент, предава „Асошиейтед прес“. Причината са злословията, които Тръмп изписа в социалните медии в понеделник, като с тях нападна дъщерята на съдията и направи неверни твърдения за нея.

Магистратът от Манхатън Хуан М. Мърчан промени едноседмичната забрана на Тръмп да прави публични изявления относно свидетели, съдебни заседатели и други, свързани със случая, след като предполагаемият републикански кандидат нападна Лорън Мърчан, политически консултант на Демократическата партия в няколко публикации в неговата страница в Truth Social. Тръмп все още е свободен да критикува Мърчан и друга ключова фигура по случая, окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, избран демократ, който ръководи обвинението за даване на тайни пари. Съгласно ревизираната заповед за запушване обаче, семейството на прокурора вече е забранено да се споменава и в реториката на бившия президент на САЩ. Ето какво пише Мърчан:

„Този модел на нападение срещу членове на семейството на председателстващи юристи и адвокати, назначени за неговите дела, не служи по никакъв начин на закона. Това просто вдъхва страх у онези, които са назначени или призовани да участват в производството, че не само те, но и членовете на техните семейства играят честно, за ярост на ответника.“

Нарушението може да доведе до задържане на Тръмп за неуважение към съда, глоба или дори затвор. Адвокатът на Тръмп, Сюзън Нечелес, отказа коментар. Говорител на окръжната прокуратура също отказа да коментира.

Делото на Тръмп за дадени тайни пари, едно от четирите наказателни производства срещу него, се съсредоточава върху обвиненията, че той фалшиво е регистрирал плащания към бившия си адвокат Майкъл Коен като юридически хонорари, когато те са били предназначени за работата на Коен по прикриване на негативни истории за Тръмп по време на кампанията през 2016 г. Това включва 130 000 долара, които Коен е платил на еротичната актриса Сторми Даниелс от името на Тръмп, за да не оповести твърдението си за сексуален контакт с него преди години.

Миналия април Тръмп се призна за невинен по 34 точки за фалшифициране на бизнес документи, престъпление, което се наказва с до четири години затвор, въпреки че няма гаранция, че присъдата ще доведе до затвор. Той отрича да е правил секс с Даниелс, а адвокатите му обясниха, че плащанията на Коен са законни съдебни разходи, а не част, от каквото и да е прикриване.

Тръмп предизвика огнена буря миналата сряда – ден след издаването на първоначалната заповед за запушване – когато предположи в Truth Social, без доказателства, че решенията на Мърчан са повлияни от политическите консултантски интереси на дъщеря му и погрешно твърдеше, че тя е публикувала снимка в социалните мрежи медии го показват зад решетките. Тръмп се оплака, че съдията неправомерно се опитва да го лиши от правото му според него, съгласно Първата поправка, да говори срещу поставянето на оръжия в правоприлагането от съперници от Демократическата партия и че Лорен Мърчан „прави пари, като работи за „да прибере Тръмп“.

Постовете на Тръмп поставят Мърчан в изключителна позиция като съдия и баща. Само две седмици преди избора на съдебни заседатели в историческия първи по рода си наказателен процес срещу бивш президент, адвокатите и прокурорите на Тръмп спореха в поредица от съдебни документи относно границите на първоначалната забрана и дали Тръмп ги е превишил.

„Вече не е просто обикновена възможност или разумна вероятност да съществува заплаха за целостта на съдебното производство“, заключи Мърчан в понеделник. „Заплахата е много реална. Увещанията не са достатъчни, нито разчитането на самоограничение.“

Мърчан отговори, след като прокурорите го помолиха в петък да „изясни или потвърди“ обхвата на заповедта и да нареди на Тръмп „незабавно да се откаже от атаки срещу членове на семейството“. Помощник-окръжният прокурор Джошуа Стайнглас помоли Мърчан да „изясни напълно“ на Тръмп, че заповедта за забрана защитава семейството на съдията, семейството на Браг и членовете на семействата на всички други лица, които обхваща. Той призова Мърчън да предупреди Тръмп, „че скорошното му поведение е позорно и да го накара незабавно да се откаже“.

Адвокатите на Тръмп се бориха срещу заповедта за запушване и нейното разширяване, като се позоваха на конституционни опасения за допълнително ограничаване на реториката на Тръмп, докато той води кампания за президент и се бори с наказателни обвинения. В понеделник те казаха, че скоро отново ще поискат Мърчън да се оттегли от делото – обещавайки в следващите дни да подаде жалба в съда с искане за отвод въз основа на това, което казаха, че са „променени обстоятелства и новооткрити доказателства.

Мърчан отказа исканията на защитата да се оттегли от делото миналата година, когато те за първи път поставиха въпрос за консултантската работа на дъщеря му и поставиха под съмнение даренията на стойност 35 долара, които е направил за демократични каузи по време на кампанията през 2020 г., включително 15 долара за Байдън. Тогава Мърчан изтъкна, че комисия по етика на държавния съд е установила, че работата на Лорен Мърчан няма отношение към неговата безпристрастност. Миналия септември той постанови, че е сигурен в „способността си да бъде справедлив и безпристрастен“ и че адвокатите на Тръмп „не са успели да докажат, че съществуват конкретни или дори реалистични“ причини за отвод.

Първоначалната заповед за забрана на Тръмп, издадена миналия вторник, му забраняваше да прави или да нарежда на други хора да правят публични изявления от негово име относно съдебни заседатели или потенциални свидетели в процеса за предоставянето на тайни средства, като неговия адвокат, превърнал се във враг Майкъл Коен и звездата еротичната актриса Сторми Даниелс.

Заповедта, повтаряща тази в наказателното дело на Тръмп във Вашингтон, окръг Колумбия, за намеса в избори, също забранява всякакви изявления, предназначени да се намесват или тормозят персонала на съда, прокурорския екип или техните семейства. Тези забрани все още са в сила, заедно с новоиздадената забрана за коментари за семействата на Мърчан и Браг. Мърчан, разширявайки заповедта за запушване, също така предупреди Тръмп, че ще загуби правото си да види имената на съдебните заседатели – които иначе се пазят от обществеността – ако участва в поведение, което застрашава тяхната безопасност или почтеност. Мърчан написа:

„Отново, всички граждани, призовани да участват в това производство, независимо дали като съдебни заседатели, свидетели или в някакво друго качество, сега трябва да се грижат не само за личната си безопасност, но и за безопасността и потенциала за лични атаки срещу техните близки. Тази реалност не може да бъде надценена.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments