Най-бързият спийдкубър в света Макс Парк чупи рекорд с кубче 7×7

0
479
Макс Парк
Макс Парк. Снимка: Max Park, Facebook

Макс Парк, който миналата година нареди стандартен куб 3x3x3 за най-бързото време досега (3,13 секунди), сега счупи един от собствените си рекорди за най-бързо средно време за редене на 7x7x7 въртящ се куб-пъзел. Това съобщиха представители на Рекордите на „Гинес“.

Макс регистрира средно време от 1 минута 41,78 секунди след три нареждания, като подобри с 34 секунди предишния си рекорд. Той постигна рекорда на финала на събитието University Heights Cubing Winter 2024 в Калифорния, САЩ, на 27 януари.

Един куб 7x7x7 има около 232 дуоквинквагинтилиона възможни комбинации, което е повече от броя на атомите в наблюдаваната вселена.

Макс е значително по-бърз в нареждането на въпросния куб от всеки друг – неговият рекорд е почти 8 секунди по-бърз от личния рекорд на втория най-бърз 7x7x7 – Seung Hyuk Nahm.

Макс също държи рекорда за едно решаване на куб 7x7x7 с време от 1 минута 35,68 секунди. Той остава единственият човек, успял да го направи за по-малко от 1 минута и 40 секунди.

Наскоро той счупи и двата си световни рекорда за 5x5x5 на събитието UCSD Winter 2023 през декември. На финала той записа време от 32,60 секунди и средно време за решаване от 35,94 секунди.

Макс е аутист и родителите му казват, че скоростното нареждане на куб е „добра терапия“ за него.

„Имаше време, когато Макс дори не можеше да отваря бутилки с вода, но той прояви интерес към подреждането на кубчетата на Рубик“, казват те.

Първото състезание на Макс е когато е на 10 години. В момента е на 22 и държи почти всички рекорди, свързани със скоростно нареждане на кубчетата на Рубик

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments