Над 75 милиона лева от средствата за изграждане на интерконектора са от ОПИК

0
48
Александър Пулев
Александър Пулев. Снимка: МТ

Интерконекторът Гърция-България получи акт 16 на 28 септември. От днес той беше въведен официално в експлоатация с церемония в Националния дворец на културата /НДК/, на която присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и държавни и правителствени ръководители на няколко държави. 

На събитието присъства и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, съобщиха от ведомството. Оттам припомниха, че на 21 декември 2018 година Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 /ОПИК/ и компанията „Ай Си Джи Би“ АД подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България“, като отпуснатите безвъзмездни средства по ОПИК са в размер на 76.2 млн. лв., а общата стойност на проекта е в размер на 559.2 млн. лв. Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е Управляващият орган на ОПИК и е с специализираната администрация на Министерството на иновациите и растежа.

С реализацията му е осигурено изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от Южния газов коридор и се обезпечава сигурността на доставките на газ за България чрез повишаване на транзитния капацитет към страните от Югоизточна Европа.

По този начин се осигурява диверсификация на внасяния газ чрез допълнителни източници за доставка от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Чрез договора се изпълняват и основните стратегически приоритети на българската енергийна политика – гарантиране на енергийната сигурност, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, либерализиран енергиен пазар и защита правата на потребителите, подчертаха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments