Над 74 000 възрастни хора у нас имат право на безплатна имунизация срещу пневмония

0
48
Пенсионер, пенсии, пенсия
Пенсионер. Снимка: Искра.бг

Безплатна имунизация на хора на възраст над 65 години срещу пневмококови инфекции стартира тази зима у нас. Осигурени са над 74 000 дози за желаещите да се предпазят от опасното заболяване, което се нарежда сред десетте водещи причини за смърт в страната.

Пред „БНТ“ началникът на отдел в Министерство на здравеопазването д-р Кремена Пармакова заяви, че при хората на възраст над 65, 70, 75, 80 години пневмониите стават все по-често причина за смърт и не бива да бъдат подценявани

Тя предупреди, че рискът от усложнения и летален изход след пневмония при възрастни със сърдечни и белодробни заболявания е голям. Тази година около 5% от хората над 65 години ще могат да се ваксинират срещу пневмококови инфекции при личния си лекар, като приоритетно ще се ваксинират хората с хронични заболявания.

Очаква се ценните препарати да стигнат до личните лекари още през януари, но за тази цел Здравната каса първо трябва да финализира преговорите с притежателя на разрешение за употреба. Оттам твърдят, че ваксините вече са в България и след финализиране на договора процесът на ваксинация на възрастните пациенти може да започне в съвсем кратки срокове. Имунизацията е еднократна, а според заложената програма през следващите две години се очаква защита да получат около 15% от възрастните хора у нас. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments