Над 500 военнослужещи усилват охраната на границата

0
57
Граница
Граница. Снимка: Pixabay

Охраната на границата между България и Турция е била подсилена с военнослужещи, като до седмица броят им ще достигне повече от 500 души. Изпращат се служители както от „Сухопътните войски“, така и от „Военна полиция“, заяви военният министър Димитър Стоянов пред журналисти тази сутрин в Регионална дирекция „Гранична полиция“ в Елхово. Припомняме, че по-рано днес вътрешният министър Иван Демерджиев, който също участва в инспекцията, обяви, че предстоят кадрови промени в „Гранична полиция“.

Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно с гранични служители. Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на „Военна полиция“ ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.

Друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

По време на посещението министрите на вътрешните работи и на отбраната извършват оглед на участък от предпазното съоръжение на българо-турската граница. При огледа на границата министър Стоянов разговаря и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични полицаи.

Припомняме, че заради засиления мигрантски натиск „Сухопътните войски“ оказват помощ на МВР по охрана на южната граница на България от 1 ноември 2021 г. с близо 300 военнослужещи. Периодично се извършва ротация на формированията като досега общо 1559 военнослужещи са участвали в съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. Освен това в периода между 29 октомври и 30 декември 2021 г. 25 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк извършиха ремонтно-възстановителни дейности на над 63 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път.

От 27 август Българската армия увеличава поетапно участието си в охраната на държавната граница с военнослужещи с нужните технически средства и транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. Всичко това се случва и след смъртта на двамата бургаски полицаи при опит да спрат автобус с мигранти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments