Предстоят кадрови промени в „Гранична полиция“ заради връзки с каналджии

0
1049
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев. Снимка: Министерство на туризма

Мерките, които бяха приложени за спиране на потока от мигранти, дават резултат, смята служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той направи коментара си след съвместно посещение с военния министър Димитър Стоянов на българо-турската граница край Елхово. Според него натискът намалява по малко, а цяла седмица се работи интензивно с каналджиите, на които е била обявена война.

„С цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Направихме списък с лицата, занимаващи се с тази дейност и цяла седмица се работи активно с тях. Вече дори изтичват обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им.“

Вътрешният министър отчете, че на ден са били връщани по близо 1000 души на ден, докато през последното денонощие те са малко повече от 500.

Същевременно от Министерството на отбраната са изпратили над 300 души и техника по границата. Демерджиев изтъкна, че Турция би помогнала с по-сериозна намеса, но в момента страната отделяла голям ресурс да отбранява границата си с Афганистан.

Текат и вътрешни проверки. Министърът заяви, че са събрани данни от Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Държавна агенция „Национална сигурност“, както и от всички служби за случаи със съмнения за замесени полицаи. Мерки ще бъдат взети в идните дни, ще има рокади, както ще се предприемат и наказателни производства по отношение на определени лица.

Предстоят кадрови промени в регионалните дирекции на „Гранична полиция“ поради връзки на служители с трафик на мигранти, заяви Демерджиев и уточни, че инспекторите от „Вътрешна сигурност“ са събрали информация за различни хора от средния ръководен състав. Разследването стартира след смъртта на двамата бургаски полицаи, които опитаха да спрат автобус с мигранти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments