Над 500 деца ще участват в националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

0
74
„Дунавски славеи“
„Дунавски славеи“. Снимка: Община Русе

На 11 и 12 март в Доходното здание ще се проведе XV юбилейно издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти „Дунавски славеи“, съобщиха от Община Русе.

Форумът се организира от Общината и Общинския детски център за култура и изкуство, и в него ще се включат над 500 деца и младежи от цялата страна.
Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела:

I – Народно пеене – индивидуални изпълнители;
II – Инструменталисти – индивидуални изпълнители;
III – Камерни вокални и инструментални групи;
IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членове на журито ще бъдат и уникалните певици от Квартет „Славей“. Освен в оценяването на участниците, те ще зарадват публиката със свои изпълнения по време на гала – концерта за награждаване на отличените изпълнители.

Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече шеста година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група /8 – 12 клас/, класирани на I, II и III място да бъдат стимулирани с годишна стипендия. Децата от II възрастова група /V-VII клас/, класирани на I, II и III място, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Поради големия брой участници Националният конкурс „Дунавски славеи“ ще се проведе едновременно в три зали на Доходно здание – Голяма зала, зала „Европа“ и Камерна зала.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments