Над 30 000 електронни винетки са били прехвърлени заради пререгистрация на автомобилите

0
159
Автомобил
Снимка: Pixabay

Над 30 000 електронни винетки са били прехвърлени заради пререгистрация на автомобилите през 2019 година. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Съгласно Закона за движение по пътищата винетката, която се издава на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на табелите е необходимо в тридневен срок да бъде извършено прехвърляне. Това се прави от Националното тол управление след подадено заявление.

Шофьорите трябва да бъдат много внимателни, когато попълват данните, защото корекции не се допускат.

Заявленията се подават в областните управление на АПИ или на електронен адрес info@bgtoll.bg.

Посочват се номера на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на колата. Към заявлението трябва да се приложи и големият талон. Ако собственикът не притежава такъв, се представят договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка „Гражданска отговорност“, талон за преминат технически преглед или удостоверение от „Пътна полиция“.

От АПИ напомниха, че при покупка на винетка, независимо дали чрез интернет или на каса, отговорността за правилно вписаните данни за номера на превозното средство, е на собственика. Електронната система позволява да бъде закупен само един стикер за съответния период. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че автомобилът няма електронна винетка.

При установено нарушение специализираните мобилни екипи на тол управлението предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши пътуването си. Тя е в размер на 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона, 125 лева – за коли над 3,5 тона и 175 лева – за ТИР-овете над 12 тона.

Ако водачът откаже да заплати на място тази компенсаторна такса, му се издава акт за административно нарушение. За да продължи пътя си, той трябва да заплати стойността на най-евтината винетка за съответната категория – уикенд за леките коли и седмична – за тежкотоварните.

Компенсаторната такса остава дължима в 14-дневен срок. Ако не бъде заплатена, влиза в сила наказателно постановление. За леките автомобили глобата е 300 лева, а за тежкотоварните – 1800 лева.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от