Над 2400 жилища ще бъдат обновени по програмата за развитие на регионите

0
7
Саниран блок
Саниран блок. Снимката е илюстративна

Предвиждат се над 293 милиона лева за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд и обществената инфраструктура. Средствата са по приоритетите „Интегрирано градско развитие“ и „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на новата Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.

Над 263 млн. лева са парите за чист градски транспорт, велосипедна инфраструктура и инфраструктура за алтернативни горива, уточни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов при откриването на Sustainability Forum Sofia. По думите му до 2030 година в резултат на реализирането само на програмата за развитие на регионите се очаква подобряване на енергийните характеристики на повече от 2400 жилища.

„С общи усилия, придържайки се към „зеленото мислене“, следвайки и прилагайки модерните технологии и практики, можем да създадем устойчива среда, отговаряща на европейските постижения. Стремим се да бъдем отворени и да споделяме максимално с всички заинтересовани страни, защото това е пътят към устойчивостта“, коментира Аспарухов.

Регионалното министерство работи и за започване на Програмата за енергийна ефективност в сграден фонд, която се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Заместник-министър Аспарухов обърна внимание на значението на меките мерки, които спомагат процесите на дигитализацията. Той призова общините да бъдат активни по отношение на общите устройствени планове, тъй като скоро трябва да се разработи единна информационна система, ГИС-базиран портал, който да стъпи върху действащи общи устройствени планове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments