Над 1000 души ще държат изпити за ловци в Северозапада

0
861
Ловец
Ловец. Снимка: Министерство на земеделието

1079 са кандидат-ловците, които ще държат теоретичен изпит в Северозападно държавно предприятие /СЗДП/. По този начин те могат да придобият лиценз за право на лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча.

Изпитите започнаха на 1 юни или ще продължат до 1 юли, съобщиха СЗДП. Те ще се провеждат в три етапа – тест, писмен и устен изпит.

Първият етап включва електронен тест със 104 въпроса, който трябва да решат за 90 минути. Темите, по които ще пишат кандидатите са групирани по раздели на модулен принцип: дивечознание, ловно законодателство; дивечоразвъждане, стопанисване и опазване на дивеча; начини, методи и средства за ловуване; оръжезнание и ловна стрелба; ловна кинология; болести по дивеча; оказване на първа медицинска помощ. Кандидатът, отговорил правилно на 80 и повече въпроси, се счита за успешно издържал изпитния тест.

Всеки кандидат, допуснат до явяване на писмен изпит, развива два въпроса от изпитен билет. Времето за провеждане на писмения изпит също е 90 мин.

Оценката на писмената работа се извършва от комисия по шестобалната система. Кандидатите, получили оценка „Добър 4“ или по-висока за писмената си работа, се считат за успешно издържали писмения изпит и се допускат до устен изпит.

На него те отговарят на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Издържалите устния изпит се допускат до явяване на практически изпит.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments