Над 10 души са задържани при акцията срещу източването на НОИ

0
110
ГДБОП
Снимка: ГДБОП, Архив

Над 10 души са отведени за разпит по време на полицейската спецоперация срещу източването на средства от НОИ. Сред тях е и директорът на клона на НОИ в Силистра, който е баща на певицата Тита.

Операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу злоупотреби с издаваните от ТЕЛК решения и източване на НОИ се провежда тази сутрин едновременно в Силистра и в София. Работата по случая продължава. Тепърва ще се преценява на колко души ще бъдат повдигнати обвинения, пише БНР.

„Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура. Основно действа Областна дирекция-Силистра. Свързано е с отклоняване на средства от Държавния бюджет чрез предстваяне на неистински документи, но тъй като в момента се извършват активни процесуално-следствени действия на много адреси по отношение на много лица, няма да коментирам“, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Информацията за задържаните е потвърдена и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който днес беше в Бургас. По думите му акцията е заради източване на бюджета на ведомството и фалшиви телкови решения.

По думите пък на зам. главният прокурор Иван Гешев групата се е занимавала от години с издаването на неистински документи за трудов стаж например в мина, с които хора с минимален или никакъв стаж се пенсионират и получават максимална пенсия.

„Задържа се дебитната карта, по която се получава пенсията, докато представител на групата не изтегли 10 хил лв., колкото струва услугата“, обясни зам.-главният прокурор.

„Потърпевша е държавата. Всички български граждани са потърпевши. Защото се източва бюджета на НОИ“, коментира Иван Гешев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments