Започна спецакция срещу схема за източване на НОИ

0
109
ГДБОП
Снимка: ГДБОП

Започна полицейска спецакция срещу група, занимаваща се с източване на бюджета на НОИ. Тя се провежда в столицата и в Силистра, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Схемата е свързана с издаване на фалшиви данни за трудов стаж.

„Преди около час започна операция на Специализираната прокуратура, съвместно с ОДМВР-Силистра и ГДБОП, касаеща група, занимаваща се с източване на бюджета и в частност бюджета на НОИ. Акция се провежда и в София. Провеждат се действия по разследване, по претърсване на адреси. Събират се доказателства. Към момента, доколкото ми е известно, няма задържани лица. Единственото, което мога да потвърдя е, че се извършват действия в дома на бащата на певица“, заяви Гешев, цитиран от „Днес“.

По непотвърдена информация става въпрос за бащата на певицата Тита, но зам.-главният прокурор заяви, че не може да потвърди, тъй като не е запознат с творчеството й. Той уточни, че лицето, срещу което действат е директор на НОИ.

По думите на Гешев групата се е занимавала от години с издаването на неистински документи за трудов стаж например в мина, с които хора с минимален или никакъв стаж се пенсионират и получават максимална пенсия.

„Задържа се дебитната карта, по която се получава пенсията, докато представител на групата не изтегли 10 хил лв., колкото струва услугата“, обясни зам.-главният прокурор.

„Потърпевша е държавата. Всички български граждани са потърпевши. Защото се източва бюджета на НОИ“, коментира Иван Гешев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments