Над 1 милиард лева ръст на приходите в НАП

0
4
НАП
Снимка: НАП

Над 1 милиард лева ръст на приходите в сравнение със същия период на 2021 година отчита Националната агенция за приходите /НАП/. Общите постъпления възлизат на 11.9 милиарда лева, съобщиха от институцията. Те са с 1.1 милиарда лева повече в сравнение с година по-рано. 

В края на май приходите за централен бюджет са над 6.7 милиарда лева, като данъка върху доходите на физически лица е близо 1.8 милиарда лева, 819 милиона лева е корпоративния данък и повече от 3.4 милиарда лева с ДДС.

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 5.1 милиарда лева в това число над 3 милиарда лева са за държавно обществено осигуряване, 1.3 милиарда лева – за здравноосигурителни вноски и 752.1 милиона лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 6 на сто, а от осигурителните вноски растат устойчиво с почти 11% спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

„За поредна година наблюдаваме устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите, което много ни радва. Отличните резултати се дължат както на положителната промяна в поведението на данъкоплатците и партньорския подход на НАП спрямо тях, така и на контролните механизми, които прилагаме. Благодаря на всички служители в приходната агенция за добрата работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments