На второ четене: Парламентът прие със спор Закона срещу изпирането на пари

0
39
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: БТА

Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари. Законопроектът е част от пакета закони, които българският парламент трябва да приеме, за да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

В него вече се включват и всички притежатели на на виртуални валути, както и обменът им. Освен това, се цели превенция при установяване отношения между лица и институция-респондент от трета държава. Законът предвижда да се изисква достатъчно задълбочено проучване, така че да не се позволява участие на банки фантоми.

ДАНС, БНБ, Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите, Националната агенция за приходите /НАП/ и други институции ще публикуват списък с държавите, които се определят като високорискови.

Повод за спор между депутатите стана направените предложения от Атанас Атанасов за изменение на Наказателния кодекс. Те не бяха подкрепени от Комисията, но въпреки това залата гласува „за“. Така извършителите на такъв тип престъпления ще се наказват с лишаване от свобода от 2 до 10 години. Хора, за които има основание, че имат закани да извършат подобен тип престъпления, ще бъдат лишавани от свобода за период от 1 до 4 години.

„Работата по този закон протече по странен начин, защото ние от ИТН, „Възраждане“ и БСП не бяхме уведомени за съставянето на работната група, която е приела поправките. Станахме свидетели, че докладът, който получихме и докладът, който беше публикуван на страницата на Народното събрание, имаха съществени различия в себе си“, коментира Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

Най-малката политическа сила обяви, че не бе сигурна дали ще подкрепи промените, освен ако не им бъде обяснено какво ще гласуват. Атанас Атанасов разясни, че е предложил промени в Наказателния кодекс /НК/, за да се търси наказателна отговорност за определени деяния, свързани с прането на пари.

Йордан Цонев заяви, че този законопроект има пряко отношение към приемането на страната ни в Шенген. С предложенията се определят кои финансови активи могат да бъдат определяни като финансиране на тероризъм.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments