На среща на НАТО Радев видя врагове на енергийните ни проекти

0
186
Румен Радев на срещата в Кошице. Снимка: Президентството
Румен Радев на срещата в Кошице. Снимка: Президентството

Президентът Румен Радев поведе борба срещу неизвестни врагове, работещи срещу българските енергийни проекти, и без да изпада в подробности, обвини правителството, че рискува да се превърне в заложник на чужди интереси.

Радев направи коментарите си в четвъртък при старта на срещата на страните от източния фланг на НАТО (т.нар. инициатива Б9), в която участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Една от целите на срещата на Б9 в Кошице е да се изготвят общи позиции, които да бъдат защитавани в рамките на алианса. Според нашия президент обаче регионалният формат бил грешка и „дори създава рискове за интересите на деветте държави“.

Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти„, обяви Румен Радев в Кошице, цитиран от прессекретариата си. Той обясни, че в черновата на декларацията, с която трябва да приключи форумът, имало текстове, застрашаващи „реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес„, но благодарение на неговата намеса проблемните пасажи били извадени от документа. Не се уточнява какви точно са тези проекти, но единственият подобен, който се развива в момента е българския участък от газопровода „Турски поток“. Остана неясно и какво пише в проектодекларацията, „редактирана“ от българския държавен глава.

Радев не каза нищо за централната тема на срещата в Кошице – как алиансът да се бори с хибридната война, дезинформацията и пропагандата, но пък направи коментар за предстоящото посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас, който пристига на 4 март. Президентът заяви, че очаква българското правителството да „материализира визитата на Медведев, а не да ставаме заложник на чужди интереси„. Отново не стана ясно какво точно има предвид и какви материални ползи според него трябва да извлече София от визитата на руския премиер.

В четвъртък вечер в България пристигна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също присъстваше в Кошице. за среща с премиера Бойко Борисов.

На фона на тези важни политически събития в четвъртък бе подновена обществената поръчка за избор на строител за българския участък от „Турски поток“. Офертите трябва да бъдат отворени на 7 март.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments