На първо четене: Приеха промените в Закона за НСО

0
15
НСО
Автомобили на НСО. Снимка: Фейсбук

И двата проекта за промени в Закона за Националната служба за охрана /НСО/ бяха приети на първо четене от Парламентарната комисия за контрол над службите, съобщават от „БНТ“.

Предложенията са от „Има такъв народ“ /ИТН/ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ /ИБГНИ/. В тях се предвижда да се ограничи кръгът от хора, които да могат да се ползват от служебна охрана, както и от специализиран транспорт за придвижване.

Текстовете акцентират, че право на охранители имат само „тримата големи“, а именно – президентът, премиерът и председателят на Народното събрание. Главният прокурор, администрацията на държавния глава, депутати от парламента и кметът на София остават извън списъка.

Спор възникна при възможността българският патриарх да не бъде охраняван от НСО. Николай Хаджигенов от ИБГНИ бе възмутен от факта, че родните данъкоплатци са плащали, за да може да бъде пазен религиозен водач. Каква част от националната сигурност е той, попита още Хаджигенов.

Николай Радулов от ИТН аргументира важността на духовните ръководители с очакваните вълни на тероризъм, при който духовната част има голямо влияние и подобни водачи са в риск.

Емил Тончев, който е началник на НСО, призова да се помисли добре върху въпроса с патриарха, тъй като „православието е религията в Конституцията“ и следователно нейният стожер „е символ на държавата“.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ също апелира за повторно разглеждане на темата, тъй като „може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments