На първо четене: НС прие промените в закона за ВЕИ със скандал

2
383
ВЕИ инсталации
ВЕИ инсталации. Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници със 142 гласа „за“, 46 „против“ и петима „въздържал се“. Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 28 дни, решиха още депутатите.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде в пленарната зала, след като по настояване на БСП парламентът прие министър или заместник-министър на енергетиката да се яви в Народното събрание /НС/ за дебата по законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет.

Министър Христов обясни, че целта на измененията е ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.

„Целта е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи изграждането на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически изгоден, така че този сектор в България да се развие и да постигнем националните и общоевропейски цели“, отбеляза той.

По думите му, този закон е важен за страната в много аспекти – за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене“, отбеляза енергийният министър.

Георги Свиленски от БСП коментира, че министър Христов е трябвало да започне с извинение към народните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка.

„Тук трябва да внасяте качествени закони. Сега ще трябва да се поправя, ще удължаваме срокове, ще вършим вашата работа“, обърна се Свиленски към енергийния министър.

„Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези 10 месеца, защото в крайна сметка вие сте министър, вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители. Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите“, отговори му Росен Христов. Той отбеляза, че за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони.

„Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът“, допълни Христов. Енергийният министър посочи, че са извървели целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Русев
Русев
4 месеци по-рано

Как ще насърчават след като спират преференции за 30кв.

Nate
Nate
4 месеци по-рано
Reply to  Русев

ами защо иначе да насърчават, искат да има балъци да произвеждат ток без пари. иначе големите паркове си имат отделни договорки по цени извън борсата…