На малката матура: Най-добре се справиха в София и Смолян, а най-зле в Сливен и Кърджали

0
1881
Изпит
Изпит. Снимка: МОН

Средна оценка „Много добър (5)“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Резултатите показват, че най-добре са се справили децата от София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник, а областите с най-ниски оценки отново са Кърджали и Сливен.

По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 от 100 точки, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с миналата година има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което „Среден (3)“ се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „Много добър (5)“.

И тази година анализът на резултатите показва, че учениците изпитват по-големи затруднения със задачите по математика и се справят по-добре по български език и литература.

С близо 300 повече от миналата година са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5 % от четвъртокласниците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments