На Балканите имаме нужда от ядрени оръжия, смята Соломон Паси

0
97
Соломон Паси
Соломон Паси. Снимка: wikimedia commons

Несигурността и изключителният дисбаланс в Черно ще са основна тема на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, заяви президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.

Русия притежава 80-90% от въоръженията в Черно море, така че няма как това да не притеснява НАТО. Ще се говори и за приемането на Македония, както и 2-та процента от държавния бюджет, които трябва да се използват за въоръжение в страната„, каза още той.

Според Паси един от големите проблеми пред НАТО е излизането на Русия от договори за разпространението на ядрени оръжия. „Притеснява ме излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, нарушава се балансът. В Европа има атомни оръжия, не знам как те ще са разместени, но ние, на Балканите, имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на студената война.

Подобно мнение днес изказа и друг бивш външен министър и вицепремиер на България. „Притеснява ме дългосрочно изтегляне на САЩ от много важни договори – включително за ядреното разоръжаване. Това означава надпревара за оръжия и то на територията на Европа. Това ще доведе до конкретни заплахи за България„, коментира Ивайло Калфин пред БНТ.

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия ще реагира на всяко разполагане на ядрени оръжия от среден клас в Европа като насочи собствените си ракети не само към страните, в които е разположено подобно въоръжение, но и към самите САЩ.

В коментар за участието и репликите на президента Румен Радев на срещата на НАТО в Кошице, Паси заяви, че заплаха за енергийните проекти на България винаги е имало и най-голямата от тях е зависимостта от Русия. „Ние сме монополно зависими от Русия… Дайте си сметка, че служебното правителство на президента Радев имаше възможност да блокира санкциите срещу Русия, но не го направи, така че са по-важни действията, а не думите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments