МВР за Искра.бг: В ОДМВР-Бургас ще има рокади до деня на предсрочния вот

0
353
ОДМВР-Бургас
ОДМВР-Бургас. Снимка: Искра.бг, Архив

В ОДМВР-Бургас ще се извършат рокади до 11 юли – денят на предсрочните парламентарни избори. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи /МВР/ след направено запитване от Искра.бг.

По непотвърдена от ресорното министерство информация началникът на РУ-Созопол главен инспектор Живко Даскалов ще бъде преместен. На негово място ще отиде този на РУ-Царево главен инспектор Красимир Киров. В Царево начело ще застане главен инспектор Димитър Чолаков. Шефът пък на РУ-Поморие главен инспектор Георги Куцаров се очаква да освободи поста.

За да потвърдим или отречем достоверността на новината от Искра.бг се свързахме с пресцентъра на МВР. Оттам ни препратиха към говорителя на дирекцията на ОДМВР-Бургас, която ни отказа коментар. Заради това направихме запитване до МВР по Закона за достъп до информация. Отправихме следните 5 въпроса:

  1. На територията на бургаска област бяха уволнени и преназначени началници и зам.-началници на РПУ-та. За периода 01.05.2021 г. – 24.06.2021 г. кои са уволнените и преназначени началници и зам.-началници на РПУ-та, уволнените в кои РПУ-та са работили, преназначените от кое РПУ в кое РПУ отиват?
  2. Предвиждат ли се още рокади и/или уволнения до дата 11.07.2021 г. в РПУ-тата на територията на бургаска област, както и в ОДМВР-Бургас?
  3. Какви са причините за рокадите и уволненията на началниците и зам.-началниците на РПУ-тата в в бургаска област?
  4. Към момента разследват ли се началници и зам.-началници на РПУ-та в бургаска област, както и ръководни кадри в ОДМВР-Бургас?
  5. Защо при положение, че има установени нарушения, тези хора се преназначават, а не се уволняват и разследват?
МВР, сграда, Архив
Снимка: МВР

На първия въпрос от МВР отговарят, че в периода между 1 май и 24 юни няма уволнени и преназначени началници на районни управления. Отговорът на втория обаче е по-заинтригуващ, а именно:

„Предстои издаване на заповеди за преназначаване на държавни служители на основание чл. 164, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и чл. 8 от Наредба 8121з-310 от 17 юли 2014 г. за преназначаване на държавните служители в МВР във връзка с подадени от държавните служители заявления, както и заповеди по предложения от директора на ОДМВР-Бургас за преназначаване на държавни служители на основание чл. 164, ал. 2 от ЗМВР и чл. 4 и чл. 12 от Наредба 8121з-310 от 17 юли 2014 г. за преназначаване на държавните служители в МВР. До 11 юли преназначените и временно преназначените служители следва да встъпят в изпълнение на длъжностите.“

Не се уточнява обаче дали въпросните държавни служители са именно началници от Районни управления. На третия въпрос ни се отговаря, че по предложения на директора на ОДМВР-Бургас постовете на преназначените държавни служители ще бъдат заети от други.

„Към настоящия момент не се водят дисциплинарни производства и проверки по чл. 205, ал. 2 от ЗМВР срещу служители на ръководна длъжност в ОДМВР-Бургас, разпоредени със заповед на министъра на вътрешните работи.“

На последния въпрос от МВР отказват да отговорят, мотивирайки се с това, че той не представлява обществена информация по смисъла на чл. 2 от ЗДОИ, а се иска изразяване на становище или мнение.

ОДМВР-Бургас
Снимка: ОДМВР-Бургас

Справка в сайта на ОДМВР-Бургас показва началниците на районни управления в момента, а именно:

Началник на РУ 01 Бургас – главен инспектор Владимир Маринов
Началник на РУ 02 Бургас – Началник: главен инспектор Живко Манолов; Участък към Второ РУ при ОДМВР, обслужвана територия: гр.Българово, кв. „Д.Езерово“, кв. „Лозово“, кв. „Банево“, кв. „Ветрен“, с. Миролюбово, с. Изворище и прилежащите им землища – Велико Донданов
Началник на РУ 04 Бургас – главен инспектор Халид Исмет Аптараман
Началник на РУ 05 Бургас – главен инспектор Георги Илиев
Началник на РУ-Айтос – инспектор Севгин Али
Началник на РУ-Камено – главен инспектор Петър Тодоров
Началник на РУ-Карнобат – главен инспектор Владимир Христов
Началник на РУ-Малко Търново – главен инспектор Мавер Тодоров
Началник на РУ-Несебър – главен инспектор Коста Кирязов; Началник участък „Несебър” – ст.инспектор Антон Ганчев; Началник участък „Обзор” – ст.инспектор Сергей Русанов
Началник на РУ-Поморие – Началник: главен инспектор Георги Куцаров; Началник на участък Каблешково – старши инспектор Николай Григоров
Началник на РУ-Приморско – главен инспектор Христо Костов Грудов
Началник на РУ-Руен – главен инспектор Ахмед Хюсеинали Али
Началник на РУ-Созопол – главен инспектор Живко Даскалов; Началник група КП при РУ Созопол ст. инсп. Димитър Явахчов; Началник група ОП при РУ Созопол ст. инсп. Константин Петков
Началник на РУ-Средец – главен инспектор Ивайло Драгиев
Началник на РУ-Сунгурларе – главен инспектор Емил Узунов
Началник на РУ-Царево – главен инспектор Красимир Киров

Предстои да станат ясни точните рокади. Но все пак остава въпросът защо точно сега, преди предсрочните парламентарни избори, се правят. Да, няма разследвани полицейски началници, но все пак, за да се преназначават в този ключов за страната ни момент, има причина и каква е гаранцията, че на новото място, те ще се справят по-добре?

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments