МВнР продължава активната работа по присъединяването ни към ОИСР

0
8
МВнР
Снимка: МВнР

„Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е най-сериозното интеграционно усилие на страната ни след приемането ни в ЕС и НАТО.“

Това каза служебният външен министър Николай Милков по време на пресконференция в Министерския съвет. Днес правителството прие Проект на Постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на страната ни към ОИСР. Постановлението определя функциите на Междуведомствения координационен механизъм и начините на взаимодействието му с Министерския съвет с цел провеждане на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединяване към Организацията.

Приемането му има ключово значение за изготвянето във възможно най-кратък срок на първоначален меморандум, в който страната ни трябва да представи своята позиция и самооценка по всички действащи правни инструменти на ОИСР.

„Целта ни е до края на септември да бъде изготвен първоначалния вариант на меморандума, по който трябва да работим и който е отговор на пътната карта, дадена ни на 10 юни тази година. Задачата ни е да го финализираме до края на октомври и да го представим през ноември“, подчерта външният ни министър.

„Девизът на организацията е „по-добри политики за по-добър живот“. Така България ще участва в клуба на страните, които определят най-добрите практики в световен мащаб“, изтъкна още Милков.

Припомняме, че страната ни подаде заявление за членство в ОИСР през 2007 г. На 10 юни 2022 г., в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, бе дадено официално начало на разговорите за присъединяване на България, като беше одобрена Пътна карта с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments