МВнР: Нужно е възстановяване на мира, сигурността и икономическото сътрудничество в Черноморския регион

0
23
Заместник-министър Велислава Петрова

През изминалите 30 години Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/ се е доказала като ефективен модел за многостранно икономическо сътрудничество и платформа за диалог и обмен на идеи и опит. Това каза заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на 45-та Среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на инициативата, която се проведе на 21 декември във видеоконферентен формат.

„Изключително важно е да се поддържат международният правен ред и основните принципи и цели на ЧИС. Необходимо е възстановяване на мира, сигурността и икономическото сътрудничество в Черноморския регион.“, добави тя.

Усилията ни следва да бъдат насочени към запазване функционирането на ЧИС, но не за сметка на международното право и ред, изтъкна още тя и допълни, че България подкрепя по-тясното сътрудничество между ЧИС и ЕС, насочено към насърчаване на просперитета и устойчивото развитие на Черноморския регион в области като син растеж, околна среда, свързаност и др.

България винаги е била активен участник в дейността на работните групи на ЧИС, отбеляза Петрова и даде висока оценка на Националния статистически институт като координатор на Работната група за обмен на статистически данни и икономическа информация през последните 2 години.

Ротационното председателство на ЧИС беше предадено на Сърбия за периода между 1 януари и 30 юни 2023 г.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/ е най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море. В ЧИС членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Р Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Ротационен председател в момента е Република Молдова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments