МВФ предупреди за световна „икономическа буря“

0
74
Кристин Лагард. Снимка: WEF
Кристин Лагард. Снимка: WEF

Международният валутен фонд (МВФ) в неделя предупреди правителствата да се подготвят за евентуална „икономическа буря“, тъй като растежът на световната икономика е по-нисък от очакваното, предадоха световните агенции.

Виждаме икономика, която расте по-бавно, отколкото очаквахме“, заяви Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, на правителствената среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят.

Миналия месец МВФ понижи прогнозата си за световния икономически растеж за тази година от 3.7% на 3.5%.

Лагард говори за „четирите облака“, които витаят над световната икономика – търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика.

Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика. „Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите„, заяви Лагард в Дубай.

Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали „много тежки дългове“. „Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря„, предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments