МС прие Закона за хора с увреждания, а от „Системата ни убива“ го определиха като „геноцид“

0
132
Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Законът за хора с увреждания беше приет от правителството днес. Промените се приемат като отговор на дългогодишните искания на хората с увреждания. Според тях дейностите по заплащане и предоставяне на помощните средства, съоръженията, приспособленията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Здравната каса до края на следващата година. Това ще стане чрез утвърдени механизми и стандарти за качество.

Разширява се и кръгът на лицата, които са обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. По този начин се създават варианти тези хора да бъдат подкрепени в процеса на реализацията на пазара на труда.

Предвижда се и осигуряването на по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС. По този повод в края на идната година ще бъдат взети всички нужни действия за извършване на обстоен анализ. Целта му е да се въведат прецизни и ясни регулации, свързани с устройството, дейността и правомощията на новата структура.

Същевременно гражданите от „Системата ни убива“ коментираха във Facebook, че днес Министерския съвет е одобрил геноцида над децата и хората с тежки и множество увреждания. Те твърдят, че са изпратили становище до всички парламентарни групи. Припомнят, че след години протести през 2018 г. е бил приет Законът за личната помощ с пълно пълно мнозинство и аплодисменти. След направен „анализ и оценка“, социалното министерство е подготвило и внесло предложения за унищожаването му.

„Очакваме тази седмица гласуване на промените в НС. Предупреждаваме, че ако депутатите гласуват „За“ промените, предложени от Сачева ще стане ясно на всички, че институциите в България работят в пълно съгласие, народът да бъде унищожен като се започне от най-уязвимите. Предстои да видим, освен депутатите от ГЕРБ, кои други ще гласуват „За“ геноцида към децата и хората с тежки и множестви увреждания! Очаквайте реакция!!!“, пишат още от „Системата ни убива“ във Facebook.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments