Мръсните пари убиват България: Кой прибира печалбата на банките у нас?

0
781
Банка
Банка. Снимка: Росен Миленов, Фейсбук

Кой прибира печалбата на банките в България за 2023 г., като по данни на БНБ тя е 3,4 млрд. лева?

Това попита общественикът Росен Миленов в социалните мрежи. Той дава в поста си подробна информация за акционерите. Публикуваме публикацията му без редакторска намеса:

„Собствениците на банките в България са:

– чужди финансови институции от Холандия, Франция, Германия, Италия, Гърция, Белгия и Турция с банкови клонове в България, които изнасят националното богатство, тоест над 2 млрд. лв. годишно от общия размер на горепосочената печалба за банковия сектор. Това е печалба от управлението на спестяванията на българите, които са в размер на 127 млрд. лв. Оказва се, че ние, освен за подземните ни богатства – злато сребро, мед и др., които подаряваме за жълти стотинки (Дънди, Асарел медет, Елаците мед с общи приходи 2,3 млрд. лв. срещу 59 млн. лв. концесионна такса за 2022 г.), не можем да се грижим и за парите ни, затова ги подаряваме на чужденци.

Само два примера за размера на печалбите при въпросните чужди банки:

1. „Банка ДСК“, печалба за 2023 г. – 1 млрд. лв., като само от такси те имат нетен приход в размер на 321 млн. лв. „Банка ДСК“ е собственост на Банка ОТП РТ (OTP Bank Rt.), Република Унгария – 99.92%. Виктор Орбан защитава унгарските компании, включително пред Европейския съюз и въобще на глобалния пазар, защото те носят милиарди свежи пари в Унгария. По този начин се изпълва със съдържание думата суверенна държава, а не като нашите фалшиви патриоти.

2. „УниКредит Булбанк“, печалба за 2023 г. – 806 млн. лв., като само от такси имат нетен приход в размер на 280 млн. лв. „УниКредит Булбанк“ е собственост на УниКредит С.п.А. (UNICREDIT S.P.A.), Република Италия – 99.45%

– местни олигархични групи – Петя Славова, Цветелина Бориславова, Младен Михалев „Маджо“, ТИМ, Цеко Минев, Мутафчийски и други крадци от прехода прибират 1 млрд. лв. печалба от техните банки и перат мръсните пари от грабежа на политиците, контрабандните канали, хазарт и други престъпни схеми. После подставени лица на политиците извличат чували с пари от тези банки. Такъв е случая с далаверите за милиарди с ремонтите на магистрали, организирани от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Годишно от обществени поръчки се крадат близо 6 млрд. лв. чрез обръчите от фирми на политиците, подробно описание на схемите в моя статия от 2018 г. „Кой краде милиони чрез обществените поръчки в страната и откъде да се започне с „метлата“?, Росен Миленов.

Защо са високи банковите такси и ниски лихвите по депозитите, което е в основата на тази свръхпечалба в сектора?

Банковите такси са високи и се вдигат периодично(увеличението за последната година е с 44 %), независимо дали сме в инфлационен или дефлационен период, защото:

– в България вследствие на лобистки текстове в законите и бездействието на „частните“ държавни регулатори, е налице неписано правило, че всяка голяма местна олигархична или чужда компания може да надува цените без ограничение, защото задължително връща част от формираната печалба към политиците. Това се отнася и за банковия сектор;
– същите тези компании влизат в картел, тоест негласно съгласуват спекулативните цени помежду си, за да нямат възможност клиентите да направят избор, тоест за конкуренция и свободен пазар в България забравете;
– същевременно договорите им са изготвени от мастити адвокати, които са писали и лобистките закони, съдържат десетки неравнопоставени клаузи, всички в интерес на банката, които ни превръщат в крепостни селянин. Към всичко това, като се добави и факта, че 80 % от клиентите на банките не разбират съдържанието на договорите, превръща банките в центрофуга за милиарди, съдрани от гърба на отрудените редови българи и малкия и среден бизнес.

Голямата ликвидност в банките, тоест наличните спестявания на бизнеса и домакинствата, които в края на миналата година са над 127 млрд. лв., е основанието което банкерите ползват, за да не вдигат лихвите по депозитите. За да бъдем коректни, не цялата горепосочена сума се ползва от банките, защото има задължителни минимални резерви към БНБ и други видове буфери които трябва да се поддържат.

Но когато говорим за тази огромна сума спестявания на българите, не означава, че всички в България имат пари.

Поглеждайки структурата на депозитите по отчета на БНБ към декември 2023 г., се вижда, че близо половината домакинства в България имат „на депозит“ средно по 170 лева, докато богатите домакинства са малко под един процент и държат в банките между 100 000 и 1 милион лева.
Това се потвърждава и от анализ на Конфедерация на труда „Подкрепа“ за благосъстоянието на българите.

Важно е да отбележа, че въпросната статистика на БНБ и изследването на синдикалистите не включва сумите на политици, ръководители в държавните органи, съдебната и местната власт и на олигарсите, които се държат в офшорни сметки и някои от тях достигат до 500-600 млн. лв.

Тези купища пари, включително недвижими имоти по екзотичните курорти, в западноевропейските столици, яхти, акции в международни компании се държат далеч от полезрението на редовите българи. За тях знаят само ДАНС, Прокуратурата, Министерство на финансите, КПКОНПИ, но има едно голямо „НО“ – всички изредени институции са „частна“ собственост на притежателите на тези банкови сметки и те работят за тях.

Тази концентрация на капитали в малък кръг лица – политико-олигархични групи, натрупани основно чрез престъпни схеми в последните 30 години, е причината за замръзналото предприемачество в страната, за това да сме ишлемарска икономика, да сме ратаи за жълти стотинки на чужди компании, да нямаме български автентични крайни продукти с висока добавена стойност на международните пазари, които да носят свежи пари и съответно високи заплати, да нямаме адекватно образование, да нямаме пари за пенсии, иновации, собствена армия, чиста и качествена храна и т. н.

Мръсните пари убиват България!

Вече години наред правя всичко по силите ми – говоря за грабежа при участието си в медии, внасям предложения до всички власти – Народно събрание, Министерски съвет, Президент, Прокуратура, участвам в протести с единствената цел тези мръсни пари да се върнат в държавата. Също така е задължително държавата да експлоатира подземните богатства, да си върне рафинерията, за да не я вземат Пеевски, Борисов и деснните олигарси на Христо Иванов, да има контрол върху мобилните оператори и върху всички останали стратегически сектори. И най-важното- да премахнем политическото участие на принципа „човек на човека“ и клиентелизма, защото те са спирачка за просперитета на България. Политическата система в днешния си вид е изчерпана.

Затвор за всички политици и техните марионетки в служби, прокуратура и съд, както и конфискация на 50 млрд. лв. Всичко съм описал в плана, внесен преди две години в Министерски съвет с Вх. № 20.Р-13/18.04.2022 г. до бившия министър-председател Кирил Петков (който не е отговорил), при Президента на Република България, Румен Радев с Вх. № 94-00-853/26.04.2022 г. (който не е отговорил), в 47–ото Народно събрание с вх. № ПГ-47- 2194-Р-44/15.06.2022 г. до председателите на всички парламентарни групи, които (според получения отговор от парламента с №ПГ-47-2194-Р-44) са запознати, но не проявяват интерес. Готов съм да го изпълня, за да има България бъдеще.

Собственост на банките в България, съгласно регистъра на БНБ:

1. АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ – Алианц България Холдинг АД – 99.9%
2. Банка ДСК – Банка ОТП РТ (OTP Bank Rt.), Република Унгария – 99.92% БНП клон София- БНП Париба C.A., Френска република – 100%
3. ИНГ Банк Н.В., Кралство Нидерландия – 100%
4. ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК – Динатрейд Интернешънъл ООД – 33% – Маджо
5. Банка ОББ – Кей Би Си Банк НВ (KBC BANK NV), Кралство Белгия – 99.96%
6. Общинска банка – NOVITO OPPORTUNITIES FUND AGMVK, Княжество Лихтенщайн – 96.51%
7. ПРОКРЕДИТ БАНК – ПроКредит Холдинг АГ (PROCREDIT HOLDING AG & CO.KGAA), Германия – 100%
8. Първа инвестиционна банка – Ивайло Димитров Мутафчиев – 27.33%, Цеко Тодоров Минев – 27.33%
9. БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ ЕАД, Република България – 18.35%
10. СИТИБАНК ЕВРОПА, КЛОН БЪЛГАРИЯ – Ирландия
11. ТЕ-ДЖЕ ЗИРААТ БАНКАСЪ – КЛОН СОФИЯ – Турция
12. ЦКБ и ТЕКСИМ БАНК – групировката ТИМ
13. ТИ БИ АЙ БАНК – Tи Би Ай Еф Файненшъл Сървисис Б.В. (TBIF Financial Services B.V.), Кралство Нидерландия – 100%
14. Токуда Банк – Токушукай Инкорпорейтид, Япония TOKUSHUKAI INCORPORATED, Япония – 99.94%
15. ТЪРГОВСКА БАНКА Д – Фуат Гювен (Фуат Хюсеинов Османов) – 55.52% ФОРТЕРА ЕАД, Република България – 44.48%
16. УНИКРЕДИТ БУЛБАНК – УниКредит С.п.А. (UNICREDIT S.P.A.), Република Италия – 99.45%
17. Пощенска банка – ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ – Юробанк Ергасиас С.А. (Eurobank Ergasias S.A.), Република Гърция – 99.9%
18. И Ар Би Ню Юръп Холдинг Б.В. (ERB New Europe Holding B.V.), Кралство Нидерландия
19.„Инвестбанк“ АД – Петя Славова
20. Бигбанк АС–клон България
21. Българо-американска кредитна банка – Цветелина Бориславова.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments