Може ли да влезем някъде с чужд „Зелен сертификат“?

0
151
Сертификат за ваксинация
Сертификат за ваксинация. Снимка: Искра.бг

Няколко дни след въвеждането на новите мерки срещу COVID-19, които изискват „Зелен сертификат“, започнаха да се появяват хиляди въпроси. Голяма част от хората се опитват да заобиколят правилата. Оказва се, че документът на ваксиниран или преболедувал може да попадне в ръцете на много хора. Причината е, че той може да бъде принтиран.

Голяма част от хората не знаят как да тълкуват мерките и кога точно влизат в сила те. Някой от гражданите смятат, че гратисният период е до тази неделя. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира пред „NOVA“ фалшивите сертификати:

Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане.”

Здравният министър подчерта, че тестовете ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането. Той уточни:

Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят.”

Кацаров е категоричен, че засега няма противопоказания за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания. Той заяви, че точно при такива заболявания е нужно да се имунизират хората. Здравният министър обясни:

„Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, но те са в рисковата група. Точно те трябва да се ваксинират. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments