Моуриньо избегна затвор, но ще плати 2.2 млн. евро глоба

0
60
Жозе Моуриньо

Бившият треньор на „Манчестър Юнайтед“ Жозе Моуриньо се призна за виновен за данъчни измами пред властите в Испания, но ще избегне ефективна присъда, предаде Би Би Си.

Присъдата от една година затвор ще бъде заменена с глоба от 182 500 евро. Това ще бъде добавено към отделна глоба от 2 милиона евро.

Испания рядко прилага присъди, които са по-малки от две години, за ненасилствени нарушения или за първа присъда

Моуриньо бе обвинен, че дължи 3.3 милиона евро на испанските данъчни власти от времето, когато е управлявал „Реал Мадрид“ в периода 2011-2012 г.

Прокуратурата заяви, че той е създал офшорни компании, за да управлява правата си за имидж и да укрива приходите си от данъчни служители.

Имиджовите права покриват използването на изображения, глас, подпис и маниери на човек и могат да бъдат много изгодни за футболистите и мениджърите.

Преместването на Моуриньо в „Манчестър Юнайтед“ през 2016 г. беше дори забавено, след като стана известно, че предишният му екип „Челси“ притежава търговската марка на името му.

Моуриньо е без работа от средата на декември, когато беше уволнен от „Манчестър юнайтед“. Според „Либеро“ португалският специалист е бил предложен за треньор на „Интер“ от агента му Жорже Мендеш.

Делото срещу Моуриньо беше отворено през 2016 г. с обвинения, че не е декларирал приходи от имиджовите си права за 2011 и 2012 г. „с цел получаване на незаконни печалби“. Според прокурорите той е измамил данъчните власти с 1.61 милиона евро за 2011 г. и 1.69 милиона през 2012 г., като парите са преминавали през офшорни сметки във Вирджинските острови и Нова Зеландия.

Моуриньо, който беше начело на „Реал“ в продължение на три сезона до лятото на 2013 г., имаше проблеми с данъчните през 2014 г. Искане от прокуратурата тогава завърши със санкция от 1.15 млн. евро.

По-късно обаче данъчните установиха, че част от информацията, представена в това споразумение, е неточна. Случаят беше отново отворен след изтекла информация във Football Leaks.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments