Московският съд обяви за незаконни организациите, свързани с Алексей Навални

0
56
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Алексей Навальный, Facebook

Московският съд взе решение да забрани политическите организации, свързани със задържания критик на Кремъл Алексей Навални, класифицирайки ги като „екстремистки“. Активистите, които членуват в тях, рискуват да получат строги ефективни присъди, ако продължат дейността си. Същото важи и за всеки един гражданин, който публично подкрепя политическата мрежа Навални. Наред с това той ще бъде заплашен и от забрана да се кандидатира за публични длъжности, предава „BBC“.

В отговор на това Навални използва социалните медии, за да обяви, че „няма да отстъпи„. Той обаче подчерта, че неговите поддръжници сега са принудени да променят начина си на работа.

Както е известно, Навални е в затвора за нарушаване на клаузите на наложената му преди време условна присъда по дело за присвояване – обвинения, които според него са политически мотивирани. Руските парламентарни избори трябва да се проведат през септември, а социологическите проучвания показват, че управляващата партия губи все повече подкрепа. Някои от привържениците на критика на Путин планират да участват в изборите.

След съдебното решението, обявено вчера чрез изявление, се казва, че дейността в регионалните офиси на организациите на Навални, както и в неговата Фондация за борба с корупцията е забранена, което влиза в сила незабавно. „Беше установено, че тези организации не само разпространяват информация, която подклажда омраза и вражда срещу държавни служители, но и извършват екстремистки действия.“, заяви пред съда говорителят на Прокуратурата Алексей Жафяров.

Адвокатите на Навални заявиха, че ще обжалват решението. В съобщение, публикувано по-късно в акаунта на опозиционния лидер в Instagram, се казва:

„Ние няма да прекратим дейността си. Ще го осмислим, ще организираме нещата, ще променим каквото трябва и ще се развием. Ще се адаптираме. Няма да отстъпваме от целите и идеите си Това е нашата страна и ние нямаме друга.

Навални – най-изявеният критик на президента Путин, беше задържан през януари, веднага след като се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с нервно-паралитичния агент „Новичок“ в Сибир миналия август, когато едва не изгуби живота си. Навални обвинява открито президента Путин за атаката срещу него. Кремъл от своя страна отрече каквото и да било участие.

Пропутинската партия „Единна Русия“, която доминира в парламента, е описана от опозиционния лидер като „партията на мошениците и крадците„, а милиони руснаци са гледали видеоклиповете, в които той отправя твърдения за корупция в елитния кръг на Путин. Очаква се Навални да бъде гореща тема в дневния ред на дискусиите между Путин и американския президент Джо Байдън по време на първата им среща на върха, планирана за 16 юни. Путин, който е на власт под различни форми – като президент, както и като министър-председател от 1999 г насам., наскоро заяви, че се надява срещата в Женева да подобри изключително влошените отношения между двете страни, но не очаква мигновен напредък.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments