Моряци бедстват на бургаското пристанище

0
64
Пристанище Бургас
Пристанище Бургас. Снимка: Архив

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе заедно с Българския червен кръст и Червения полумесец дариха хранителни пакети на моряци, които няколко месеца не могат да отплават от Бургаското пристанище.

От есента екипажът на кораба „Лайди Бо“ не може да отплава заради лошо техническо състояние и финансови задължения на собственика, пише БНР. Това е поредната хуманитарна акция за бедстващите моряци, които са от Турция, Украйна и Индия.

„Собственикът на „Лайдо Бо“ има задължения и към екипажа, и към пристанището“, обясни генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

В момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. По думите на консула най-крайното решение е корабът да се продаде за скрап и с парите да се платят сметките.

Според международното морско право, когато екипажът на кораба го напусне без основателна причина, моряците не могат да си получат заплатите. По тази причина те не могат да слязат на брега.

„В момента на кораба има ток и вода, а днес моряците са получили храна и хигиенни пакети от първа необходимост, които са достатъчни за 1-2 месеца. БЧК-Бургас има опит при такива ситуации, и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци“, поясни Виолета Радева БЧК – Бургас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments