Мониторинговата група на ЕП с голям интерес към механизма за разследване на главния прокурор

0
34
Работна среща
Работна среща. Снимка: Министерство на правосъдието

Днес правосъдният министър Крум Зарков се срещна с Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията LIBE на Европейския парламент /EП/. Той представи основните законопроекти, разработени от Министерството на правосъдието /МП/, които отразяват ангажиментите на България в областта на върховенството на правото и борбата с корупцията и са включени и в Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Посочено беше, че във връзка с тях е налице значима политическа воля и те се разглеждат на различни етапи в Народното събрание.

От страна на членовете на групата най-голямо внимание беше проявено към проектите за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Закона за съдебната власт /ЗСВ/ във връзка с механизма за разследване на главния прокурор и изпълнението на решения на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ и препоръки на Венецианската комисия в този контекст.

ЕК открои като много добра европейска практика създаването и ефективното функциониране на Съвета за върховенство на правото, съпредседателстван от министъра на правосъдието и представляващия ВСС, в който участват представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на НПО. Според ЕК и представители на групата за мониторинг, дейността на Съвета е много добра основа за изпълнение на препоръките в годишния Доклад за върховенство на правото.

Групата оцени действията и ще продължи да следи изпълнението на законодателните инициативи, в това число с активното участие на гражданското общество.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments