МОН: Работи се за втора дата за изпита в VII клас при здравословен проблем

0
60
Матура, изпит
Матура, изпит. Снимка: МОН, Архив

Просветният министър проф. Галин Цоков потвърди, че се работи за създаването на втора изпитна дата за ученици в седми клас, които заради здравословни или други сериозни проблеми, не са имали възможност да се явят на редовното национално външно оценяване. По думите му целта е тази идея да се въведе още от тази учебна година, като датата най-вероятно ще бъде през септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които децата ще трябва да предоставят.

„Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием“, каза проф. Цоков и поясни, че те ще могат да влязат в съответно училище само, ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

„При форсмажорни ситуации, както бяха наводненията през тази година, ще се издава заповед за провеждане на изпита след 7 клас на друга дата“, каза още министър Цоков.

Критериите за оценка на есето за държавния зрелостен изпит и преразказа на националното външно оценяване ще бъдат публично оповестени, заяви още той.

„Целта е всички родители и ученици да знаят по какви критерии работят оценителите, за да повишим и доверието в този процес“, изтъкна той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments