МОН: Кандидатите за директори на учебни заведения ще се явяват на писмен и устен изпит

0
5888
Училище
Училище. Снимка: Pixabay

Кандидатите за директори на учебни заведения и детски градини ще трябва да се явяват на писмен и устен изпит. Това се предвижда в проект на наредба на Министерството на образованието /МОН/. Причината са множество сигнали, пуснати във връзка с липса на прозрачност при назначения.

Изпитването ще премине в 2 части – една с въпроси от отворен и затворен тип и друга – в представяне на 3-годишна концепция за управление на образователното звено, което ще ръководят. 

Кандидатите за директори ще получават по 50 точки за писмения изпит, минимумът за взимането на който ще бъде 30 точки, предават от „NOVA“. 50 точки е предвидено да носи и защитата на концепцията.

Заместник-образователният министър Мария Гайдарова посочи, че са предвидени ясни критерии за оценяване, за да няма опции комисията да ги прескача. Така ще има възможности да се оценят не само знанията на конкретното лице, но и качества като лидерство, комуникационни умения, социална грамотност, както и гражданска компетентност

Диян Стаматов, който е дългогодишен директор, намира като пропуск в годините именно точките по оценяването, за които е задължително да бъдат обективни и прозрачни, за да няма съмнения. Той е убеден, че наредбата трябва да бъде осъвременена, защото “тя преповтаря това, което се случва през 1993 година с представяне на една концепция, която в конкретния случай е 3-годишна”.

Двама членове на просветното министерство ще участват в оценяващата комисия, пак толкова ще се включат и от Регионалното управление образованието /РУО/, както и един човек от Обществения съвет на училището.

Директори са предложили към комисията да бъде включен и директор в дадена област, който да оценява независимо.

Новоназначените директори ще минават обучение в МОН.

Предстои обществено обсъждане на Проектонаредбата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments