Могат ли любимите ви напитки да увеличат риска от рак на устната кухина? Шокиращо проучване разкрива притеснителни факти!

Здравните служби предупреждават, че консумацията на твърде много захар може да доведе до повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване

0
35
Рак на устната кухина
Рак на устната кухина. Снимка:Pixabay

Пиенето само на една бутилка газирана вода на ден може да увеличи риска от развитие на рак на устатната кухина пет пъти, установи шокиращо проучване, цитира „Dailymail“.

Американски учени, изследвали данни от над 160 000 жени, открили, че тези, които често консумират напитки, подсладени със захар, са изложени на много по-голям риск от развитие на болестта, отколкото тези, които пият по-малко от една на месец.

Те казват, че резултатът може отчасти да обясни необяснимото увеличение на рака на устата, особено сред жените, регистрирано през последните години – въпреки че са необходими повече изследвания, преди да се направят категорични заключения.

Авторите на доклада също така твърдят, че резултатите трябва да действат като допълнителен стимул да ограничат приема на захар в съвременните диети.

Точните марки на газираните напитки, както и лимонадите и ледените чайове, които жените пият по време на проучването, не са посочени в анализа. Учените не са успели да измерят съдържанието на захар в напитките, които жените консумират директно, а вместо това са разчитали на това да докладват колко от напитките, които консумират на месец в проучвания, провеждани на всеки четири години. След това те сравняват този прием с всички диагнози на рак на устата, записвайки 124 случая за 30-годишния период на проучване.

Анализът показва, че жените, които съобщават, че консумират една или повече сладки напитки на ден, са 4,87 пъти по-склонни да развият рак на устата, в сравнение с тези, които пият по-малко от една на месец. Този повишен риск остава дори при жени, които не пушат или пият алкохол редовно, и двете от които са известни с това, че увеличават шансовете за рак на устата.

Общо около 20 000 жени в проучването съобщават, че пият повече от една подсладена напитка на ден.

Приемът на диетични напитки, които съдържат алтернативи на захарта, като изкуствени подсладители, не е взет предвид в анализа.

Авторите са искали да подчертаят, че шансът за развитие на рак на устната кухина при всеки човек е бил нисък на първо място. Те изчислили, че повишеният риск от рак на устната кухина от сладки напитки ще доведе до още три случая на заболяването на 100 000 души.

Учените, които публикуваха своите открития в списанието JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, заявиха, че как точно напитките могат да предизвикат рак на устата остава неясно и област, която се нуждае от допълнителни изследвания.

Въпреки това, те предполагат, че фактори като високофруктозен царевичен сироп, вид захар, който обикновено се добавя към такива напитки в САЩ, но не обикновено във Великобритания, и който има връзка с болестта на венците, може да бъде едно от възможните обяснения.

Те добавили сиропа, заедно със съдържанието на други захари, което също може да наруши събирането на бактерии в устата, потенциално предизвиквайки възпаление и промени в клетките, които могат да станат ракови.

Авторите добавят, че през последните няколко десетилетия се наблюдава необяснимо нарастване на случаите на рак на устната кухина сред непушачите, които традиционно се считат за по-ниска рискова група за заболяването.

Въпреки че има някои теории, че това може да се дължи на вирус, наречен човешки папиломен вирус, който се разпространява чрез орален секс, авторите казват, че точната причина, в много случаи, остава неизвестна.

Учените заявиха, че сега планират да проведат подобно проучване върху по-голяма група хора, за да потвърдят своите открития. Те добавиха очевидно ограничение е, че проучването е изцяло върху жени, което означава, че резултатите може да не са приложими за мъжете.

Язвите в устата – области в лигавицата на устата – които не се лекуват в рамките на три седмици, могат да бъдат признак на рак на устата.

Подуване, бучки, червени или бели петна, както и разхлабени зъби, възпалено гърло или затруднено преглъщане също са признаци на рак.

Около 12 500 случая на рак на устата и гърлото се диагностицират във Великобритания всяка година.

Charity Cancer Research UK изчислява, че 70% от случаите на рак на устата и гърлото са причинени от човешки папиломен вирус.

Доклад на Фондацията за орално здраве показва, че около 3637 души във Великобритания са загубили живота си от рак на устната кухина през 2023 г. – увеличение от 61% в сравнение с десетилетие по-рано.

Експертите преди това предупреждаваха за проблеми с достъпа до стоматологията на NHS, като стоматологичните прегледи са един от ключовите начини за откриване на ранни случаи на рак на устната кухина, което може да доведе до случаи, които се откриват само в по-късните по-трудни за лечение етапи.

Насоките на NHS казват, че хората трябва да ограничат приема на свободни захари само до 30 грама на ден.

Например, бутилка от 330 мл от класическата Кока Кола съдържа 35 г захар.

Здравните служби предупреждават, че консумацията на твърде много захар може да доведе до повишен риск от наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстяването само по себе си е свързано с повишен риск от няколко вида рак, както и други сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Как пожар в нощен клуб в Северна Македония отне живота на 51 души?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments